44.jpg

Стране делегације у посети Војномедицинској академији

29. 05. 2011

Шпански генерал-мајор  Алберто Асарта Куевас, шеф мисије и  командант мировних снага УН-а у Либану  
У оквиру своје званичне посете Министарству одбране Републике Србије поводом прославе 29. маја – Дана мировних мисија Уједињених нација, обележеног свечаним отварањем изложбе ''Мировне мисије Војске 1956 -2011'' у Војном музеју у Београду, шпански генерал-мајор Алберто Асарто Куевас, командант мировних снага УН-а распоређених у Либану у оквиру УНФИЛ мисије је у пратњи бригадног генерала Милана Мојсиловића, заменика команданта Здружене оперативне команде ГШ ВС боравио у краћој посети ВМА.
Гостима је добродошлицу на ВМА пожелео заменик начелника ВМА пук. доц.др Драган Динчић. Разговору  су присуствовали начелник Сектора за лечење, пук. др Стеван Сикимић и командант Лаке пољске болнице пук. др Никола Зец.
У току кратке посете, госту је представљена ВМА, њени расположиви капацитети и могућности, уз напомену да она, као једна од водећих војноздравствених установа у региону, нуди и разноврсне квалитетне акредитоване програме едукације и обуке на свим нивоима и у скоро свим областима медицине. Један од видова обуке је и обука људства за учешће у мировним мисијама која се одвија у оквиру наше Лаке пољске болнице, којом руководи пук. др Никола Зец који је госту дао кратку ретроспективу учешћа наших припадника у мисијама у Конгу, Чаду и Централноафричкој Републици.
Генерал Куевас се захвалио на сажетом али исцрпном приказу наших капацитета и потенцијала. Задовољан оним што је чуо и видео, изразио је интересовање за могуће ангажовање наше болнице у мировним мисијама, могућностима њеног проширења али и школовања и обуке  медицинског кадра.
Изнео је и проблем са којим се они суочавају у Шпанији због смањења броја припадника Оружаних снага, а који се одражава и у домену њихове едукације и обуке која се у великој мери разликује од образовања цивилног медицинског кадра. Изразио је и задовољство сазнањем, које је њему као војнику веома важно, да у његовом окружењу постоји добро обучен и опремљен тим ексепарата спреман да пружа медицинску подршку у мировним мисијама или случајевима масовних катастрофа,  помоћ коју цивилни доктори нису  у стању да обезбеђују.  
Генерал је желео да зна да ли се обука људства код нас врши у оквиру Лаке пољске болнице, и на који начин регрутујемо војне лекаре, што је, по његовим речима, још један од проблема присутних у његовој земљи.
Био је задовољан одговором да смо оптимално решење пронашли у оснивању Медицинског факултета који ће школовати медицински кадар за потребе Система одбране,  и нагласио да можемо бити поносни на све наше, до сада, постигнуте резултате и успехе, поносни на наше капацитете и потенцијале. 
 
Делегација Министарства унутрашњих послова Кувајта  
Посета високе делегације МУП-а државе Кувајт Војномедицинској академији је уследила као резултат посете председника Тадића  Кувајту, у оквиру које су  Србија и Кувајт потписали споразум о сарадњи у области одбране, војног здравства, грађевинске и пољопривредне индустрије.
Петочлану кувајтску делегацију  предвођену генерал-мајором Еид А.М. Алмутаиријем, подсекретаром  за инфраструктуру у МУП-у, чинили су г-дин .др Фаисал Алораифан, начелник Сектора за здравство, г-дин др Мохмуд Х.Н. Јасем, надлежан за здравствено и медицинско обезбеђење у корективним установама МУП-а, г-дин инжењер Абулвахеб Е. Алостад, из Дирекције за изградњу, и г-дин Самех М. Елошрм, главни инжењер МУП-а.
Поред г-дина Хомоуд А.Ал-Схауија, 3. секретара у амбасади Кувајта,  госте је пратила и делегација Дирекције Кувајт-Србија на челу са г-дином Вуком Перићем, директором Дирекције и г-дином. Миланом Дрљевићем, водећим сарадником за архитектуру.
Циљ ове посете је био да се сагледају могућности изградње војне болнице  за потребе Министарства унутрашњих послова Кувајта. То би била прва болница те врсте у њиховој земљи. У жељи да постане и једна од врхунских националних здравствених институција, препознатљива по високим стандардима и квалитету здравствених и медицинских услуга, гости су изразили велико интересовање за успостављањем сарадње са Војномедцинском академијом у оквиру које би  се у том домену вршила размена стручног знања и искуства, размена експерата и едукација техничког и медицинског кадра.
Имајући у виду циљ посете, гостима је указана предност архитетктонског решења и концепције рада ВМА која омогућава да се 24 часа дневно, 365 дана у години,  кроз редовно радно време и дежурства под једним кровом покривају сви сегменти медицине.
Гостима је добродошлицу на ВМА пожелео начелник ВМА, пук. проф. др Маријан Новаковић који је са својим најближим сарадницима покушао да кроз документарни филм о ВМА и презентације оних организацијских јединица за које су гости изразили посебно интересовање представи нашу институцију која у региону  доминира не само у домену мирнодопске, него и ратне медицине.
Кроз приказ организацијске структуре, наглашена је предност постојања Дневне болнице која омогућава брже, ефикасније, квалитетније и рационалније  лечење. Истакнуто је и да стално пратимо развој медицинских технологија и најновија светска достигнућа у медицини, и да се, као резултат тога, можемо похвалити новом медицинском опремом најновије генерације, модерно опремљеним салама  хируршког блока и јединице интензивне неге. Указан је и значај који Сектор за логистику има у пружању снажне логистичке подршке, односно обезбеђења технолошко-техничких и финансијских услова неопходних за нормално функционисање ВМА
Поред лечења, едукација и обука кадрова су приказани као области које нуде велике могућности за успостављање сарадње са свим заинтересованим земљама, при чему ВМА игра значајну улогу као важан сегмент у Систему одбране наше земље, и која би се одвијала  у оквиру билатералних договора на нивоу Министарстава одбране.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас