Reumatolozi 032016-1.jpg

Стручни састанак реуматолога одржан на ВМА

25. 03. 2016

Редовни састанак Реуматолошке секције Српског лекарског друштва у организацији Клинике за реуматологију Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
У уводном делу састанка говорили су пуковник проф. др Милан Петронијевић са Клинике за реуматологију ВМА и председница Реуматолошке секције СЛД проф. др Марија Радак Перовић и најавили стручна предавања у наставку догађаја.
Предавање др Силвије Стевић Царевић било је посвећено Когановом синдрому и искуствима Клинике за реуматологију ВМА у лечењу овог ретког аутоимуног обољења непознатог узрочника. Због непознате етиологије обољења било је речи о начинима успостављања дијагнозе и неопходности уске сарадње специјалиста оториноларингологије, офталмогогије и реуматологије у лечењу ове врсте пацијената. Такође, напоменута је важност прецизног документовања појединачних случајева оболелих у циљу разумевања патогенезе и ефикасности лечења.
Наредно предавање о улози инсулинске резистенције у развоју атеросклерозе код пацијената са реуматоидним артритисом одржала је др Горица Ристић такође са Клинике за реуматологију ВМА. На предавању је било речи о сличностима у патофизиологији инсулинске резистенције и реуматоидног артритиса, а истакнути су и резултати лечења пацијената оболелих од реуматоидног артритиса од 2004. године на ВМА. Изнесени статистички подаци значајни су како за превенцију кардиоваскуларних обољења и боље терапије пацијената, тако и за даље истраживање ове системске аутоимуне болести.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас