Kardiolozi.jpg

Стручни скуп посвећен синкопама

23. 02. 2016

У оквиру програма обележавања Дана ВМА и 172 године постојања ВМА у амфитеатру Војномедицинске академије одржан је стручни скуп посвећен синкопама у организацији Клинике за кардиологију ВМА. Предавања су одржали др Санит Митaл (Suneet Mittal), директор електрофизиолошке лабораторије болнице "Valley" у Њу Џерсију, САД и проф. др Горан Милашиновић, начелник Пејсмејкер центра Клиничког центра Србије.
У уводној речи заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић подсетио је на историјат и значај ВМА и рекао да није нимало случајно што се данас говорило о срцу јер је појам срца у семантичком смислу многострук. У физиолошком и онтолошком значењу то би било средиште живота или средиште одржавања живота. У психолошком, срце изражава љубав, а у моралном истину.
- Наши напори да стекнемо нова теоријска и практична знања и тако померимо, односно срцу продужимо трајање, представљају императив кардиолога, победу живота, а то је значајна победа. То је моћ знања, рекао је заменик начелника ВМА Динчић.
Он је истакао да су интервентни кардиолози на ВМА прошле године урадили око 515 перкутаних коронарних интервенција, од тога 425 примарних перкутаних коронарних интервенција и око 60 одсто од њих је учињено средом.
Пуковник професор др Динчић захвалио је др Саниту Митaлу, који је пре пар месеци примио кардиологе са ВМА, показао им своју клинику и понудио сву помоћ у развоју дијагностичко-терапијског протокола за лечење синкопа, који је прихваћен у америчким препорукама прошле године, а у припреми је и пред објављивање и у европским препорукама за синкопу.
- Захваљујући најављеним протоколима, помоћи више фирми, као и ентузијазму медицинског особља и у сарадњи с неуролозима ВМА, у постојећем Одељењу за електрофизиологију и еритмологију Клинике за кардиологију ВМА ћемо се на једном месту организовано бавити поремећајима срчаног ритма и синкопама и на тај начин ћемо додатно растеретити и Клинику за неурологију од понекад непотребног боравка пацијента са синкопама код њих - истакао је заменик начелника ВМА.
Потом је о продуженој контроли срчаног ритма одржао предавање проф. др Горан Милашиновић. То је једно из серије предавања која су електрофизиолози у Србији држали са идејом да покушају да направе прогрес у дијагностици болесника који имају изненадне губитке свести.
- Од 10 људи, четворо се у свом животу сусрело са неким обликом поремећаја свести. И то може да буде потпуно безазлено, али и фатално, предзнак изненадне смрти. У трећини случајева ми не знамо зашто је пацијент изгубио свест и то је био повод да се бавимо интегрисаним приступом - који је између неурологије и кардиологије у дијагностиковању пацијената. Јако ми је драго што је ВМА прва кућа која ће започети интегрисани приступ, који је присутан у најнапреднијим земљама света - рекао је проф. др Милашиновић.
Потом је кардиолог и електрофизиолог др Санит Митaл, који ради у више болница у Америци и члан је бројних удружења, одржао предавањa о искуствима у мониториногу срчаног ритма.
Након излагања гостујућих предавача, мајор др Огњен Гудељ са Клинике за кардиологију ВМА приказао је клинички случај пацијента леченог на ВМА, младог гардисте старог 26 година, који имао синкопалне нападе.
Њему је 29. децембра, првом на ВМА, урађен имплантабилни срчани монитор, мали УСБ апарат који се имплантира испод коже, има меморију од скоро три године и помоћу кога може да се прати рад срчаног ритма.
На крају скупа је начелник Клинике за кардиологију ВМА пуковник проф. др Радомир Матуновић поздравио госте и предаваче и истакао како је за њих кардиологе ово велики дан.
- Са данашњим даном и званично почињемо са новом кардиоваскуларном процедуром јединственом у нашој регији. Клиника за кардиологију ВМА је направила огроман искорак од клинике која је пратила дешавања кардиоваскуларне патологије у земљи и свету, до клинике која је са кардиоваскуларним институцијама наше земље почела да вуче напред у најсавременије токове светске кардиологије.
Он је захвалио на несебичној помоћи коју су лекарима с ВМА пружиле њихове колеге првенствено из Клиничког центра Србије.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас