Zatvaranje BKVM-1.jpg

Сумирани утисци 22. конгреса војне медицине

02. 10. 2017

Научни део програма 22. конгреса Балканског комитета војне медицине (БКВМ) завршен је свечаном церемонијом у Београду, док је 41. постконгресни састанак, на којем се традиционално сумирају утисци квалитета научних радова и напретка сарадње земаља чланица, одржан на Војномедицинској академији.
У раду Конгреса учествовало је 206 делегата из шест земаља чланица БКВМ - Албаније, Бугарске, Грчке, Румуније, Србије и Турске са укупно 289 научних радова, 159 усмених и 130 постер презентација. Награђени су најбољи радови из сваке земље, док је према броју гласова за најбољу националну усмену презентацију Конгреса проглашена презентација делегата из Бугарске, а награда за најбољи национални постер рад овог пута додељена је делегату из Србије.
Поред едукације и размене савремених сазнања из различитих области медицинских наука, представници земаља учесница БКВМ имали су прилику и да на округлим столовима чују новости о употреби савремених дигиталних технологија у медицини, искуствима медицинара у мировним операцијама и актуелностима из области трансплантације солидних органа и матичних ћелија. Током Конгреса је одржан и састанак шефова медицинских служби земаља чланица БКВМ на којем је разговарано о могућностима научне размене стручњака чиме би била додатно ојачана војномедицинска сарадња што је и један од приоритета у раду Комитета.
Војномедицинска сарадња балканских земаља у оквиру БКВМ постоји од 1995. године. Конгрес се одржава сваке године у једној од земаља чланица, а домаћин наредног окупљања најављеног за јесен 2018. године, биће Република Турска.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас