204.jpg

Свечана академија поводом Дана ВМА у Народном позоришту

02. 02. 2010

Београд, 02.март- Свечаном академијом у Народном позоришту, Војномедицинска академија обележила је 166. годину постојања и рада. Свечаности су присуствовали председница Народне скупштине Славица Ђукић-Дејановић, премијер Мирко Цветковић, патријарх српски Иринеј, потпредседник Владе Јован Кркобабић и министри у српској влади, представници правосуђа, дипломатског кора, Министарства одбране и Војске Србије, гости из Црне Горе и Републике Српске, као и некадашњи начелници наше највеће војноздравствене установе, ректори и професори универзитета Србије, директори клиничких и клиничкоболничких центара, те позната имена нашег културног и јавног живота.
Госте је, најпре, поздравио начелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић. Том приликом нагласио је да се године и живот не мере по данима већ према делима, којих је, у 166 година постојања ВМА и њених претходница, било, заиста, много. Али и значајних личности, сјајних стручних и људских величина, које су својим радом трасирале путеве развоја нашег војног здравства. Војномедицинска академија остварила је до сада велике успехе и има јасну визију напретка, због чега је свет признаје и поштује.

Током прошле године, навео је генерал Јевтић, у ВМА је уписана прва генерација студената медицине, акредитоване су докторске и академске специјалистичке студије, а припадници Академије су успешно обавили и обављају задатке у оквиру мировних мисија Уједињених нација у Чаду и Конгу. Такође, интензивирана је међународна војномедицинска сарадња, па су на разним облицима усавршавања у ВМА боравили медицинари из више од 20 земаља света. Уз то, установа је добила неопходне европске сертификате система менаџмента квалитетом ИСО и акредитације за пет лабораторија. Уручено јој је и највише међународно признање за медицинско збрињавање приликом Универзијаде 2009, као и за рад пољске болнице на мултинационалној вежби Медкјур 2009. Стручни часопис Војносанитетски преглед уврштен је у листу престижних светских медицинских публикација.

– У овом медицинском граду непрекидно се најсавременијим методама дијагностике и лечења брине о здрављу свих припадника Војске, грађана Србије, те чланова дипломатског кора у Београду. О томе сведочи и повећање броја медицинских услуга за 10 до 20 одсто и податак да је скоро пола милиона људи лечено и прегледано на ВМА прошле године – рекао је први човек куће у Црнотравској 17 и најавио да ће Академија преузети одговорност дан један дан недељно буде и ургентни центар српског здравства.
Начелник ВМА нагласио је да се домаћинским пословањем и уштедама обезбеђују средства за набавку најсавременије медицинске опреме, као и да се у научном и стручном погледу, знањем и вештином, померају границе медицине. Током 2009. године, како је истакао, ова установа у свет послала је 117 својеврсних амбасадора, који су бриљантно представљали кућу и земљу пред највећим ауторитетима лекарске професије.

– Данас скоро нема оних који не препознају национални значај и вредност Војномедицинске академије. Уверавам вас да су темељи нашег постојања служба лечења, наука и образовање, још чвршћи и увезани челичним везама узајамног подстицања – поручио је генерал Јевтић.
Он је подсетио и да је међу пацијентима ВМА велики број цивилних осигураника који у ову установу долазе без икаквих административних препрека захваљујући споразуму са Републичким заводом за заштиту здравља који се успешно спроводи већ две године, као и историјски важном уласку у План мреже здравствених установа Србије.
Говорећи о плановима за будућност, начелник ВМА нагласио је да је ова установа посвећена расту и обликовању најбољег кадра, нарочито младог, техничко-технолошком обнављању и непрекидном организацијско-формацијском усавршавању. Поред тога, дефинисани су стратешки циљеви и опредељена је динамика њихове реализације, јер је основна жеља да ВМА буде у кораку с токовима светске медицинске науке, где се и данас налази и куда се креће.
– Успех долази онима који су сувише заузети послом да би о нечему другом размишљали. Инвестиције у знање и преданост послу, можда више но икада, јесу кључ те успешности којој тежимо. Све то је, пре свега, у функцији система одбране којем неодвојиво припадамо – закључио је генерал-мајор Миодраг Јевтић.
Свечаност у Народном позоришту употпунио је пригодан уметнички програм. Учествовали су познати драмски и музички уметници – Љиљана Благојевић, Лепомир Ивковић, Небојша Кундачина, Нела Михаиловић, Биљана Ђуровић, Ненад Стојменовић, Калина Ковачевић, Иван Босиљчић, Јелена Влаховић, Олга Олћан, Данка Стојиљковић, те ансамбл "Коло".
Они су наступили уз музичку пратњу Симфонијског оркестра Министарства одбране "Станислав Бинички", хора "Обилић" Аматерског културно-уметничког друштва "Бранко Крсмановић" и хора студената Војне академије, којим су дириговали Даринка Матић-Маровић, Ивона Еклемовић, Павле Медаковић и мајор мр Игор Митровић.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас