80.jpg

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА ХИПЕРБАРИЧНУ МЕДИЦИНУ ВМА

02. 03. 2011

Београд, 02.марта - Поводом Дана ВМА министар одбране Републике Србије Драган Шутановац свечано је пустио у рад савремени Центар за хипербаричну медицину.

- Овакав Центар до сада на ВМА и војним болницама у нашој земљи није постојао. Служиће за рехабилитацију и за опоравак, и биће доступан и војним лицима и цивилима, а биће и у комерцијалној функцији. Центар је опремљен најсавременијим апаратима, а његово опремање је коштало 70 милиона динара - истакао је министар Шутановац након отварања Центра, изражавајући уверење да је та инвестиција једна од значајнијих у низу инвестиција протеклих година, захваљујући којима се ВМА и по дијагностици и по систему лечења вратила у сам врх болница у региону. Министар је такође изразио очекивање да ће се наставити тим путем и да ће ВМА постати најбоља војна, али и цивилна болница на Балкану.

Отварању Центра присуствовали су државни секретар за војно здравство др Зоран Весић, начелник Генералштаба ВС генерал Милоје Милетић, ректор Универзитета одбране Србије генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић, начелник ВМА пуковник проф.др Маријан Новаковић, као и стручњаци из ВМА и војноздрвствених установа које се баве хипербаричном медицином.

Хипербарична медицина се заснива на лечењу чистим кисеоником који се удише на притиску вишем од атмосферског у хипербаричној комори. У ВМА је инсталирана вишемесна хипербарична комора са 8+2 седишта. Може да се користи као основна терапија или као додатна терапија у свим случајевима када је дошло до дефицита у транспорту кисеоника. Лек избора је код тровања угљен-моноксидом, као и код компликација шећерне болести и успореног зарастања рана. Мали је број контраиндикација за третирање пацијената у условима хипербаричног кисеоника.

Коришћење барокоморе индиковано је у случајевима контузије кичмене мождине, акутне повреде кичмене мождине, декубитуси, повреде и фрактуре коштано-зглобног система, краш повреде, зарастање рана, остеомијелитис, компромитовани графтови, дијабетичне и остале ангиопатске промене на екстремитетима, гасне гангрене, шок, баротраума, декомпресиона болест, пареза нервуса фацијалис, јатрогене гасне емболије, церебро-васкуларни инсулт, исхемија мозга, нагли губитак слуха, аваскуларна некроза главице фемора, интоксикација угљен моноксидом, никотинска интоксикација никотином, пушачка нога, Судеков синдром, вазомоторне главобоље - мигрене, емболија артерије централис ретине, спортске повреде, као и код здравих људи у смислу освежавања организма (анти-аge програм).

До сада у великом броју војни осигураници су упућивани у цивилне хипербаричне центре на дуготрајне третмане. Лечење ових пацијената је плаћано из Фонда за социјално осигурање војних осигураника. Почетком рада коморе у ВМА би се збрињавали сви војни осигураници, а створене су и могућности за увођење комерцијалног програма.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас