503.jpg

Такозвана ВМА дијета није препорука лекара са ВМА

10. 03. 2016

На интернету и друштвеним мрежама присутни су текстови о тзв. ВМА дијети, која се представља као препорука лекарa са Војномедицинске академије. ВМА се ограђује од таквих текстова и препорука како грађани не би били доведени у заблуду што, у крајњем случају, може да утиче и на њихово здравствено стање.
Саветовалиште за исхрану ВМА, које се налази у оквиру Сектора за превентивну медицину ВМА, бави се искључиво индивидуалним приступом сваком пацијенту и израђује различите типове дијета прилагођених узрасту, здравственом стању, навикама и другим чиниоцима од значаја у сваком појединачном случају. Осим тога, у Саветовалишту се израђују и стандардизовани јеловници у склопу нутритивне подршке за пацијенте на стационарном лечењу у ВМА, као и за амбулантно лечене пацијенте.
Када су у питању дијете за постизање жељене телесне масе, потребно је упозорити потенцијалне кориснике на могући штетни ефекат ригорозних ограничења исхране, којим се за нереално кратак рок жели постићи "идеална" тежина. Стога је посебно значајно да се, пре предузимања такве дијете, консултују стручњаци, какви постоје у нашем, а и у другим саветовалиштима.
Правилна исхрана представља један од сегмената очувања здравља и превенције хроничних болести, као и унапређења квалитета живота.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас