Uro122022-1.jpeg

Технологија у служби здравља

20. 12. 2022

Уролози Војномедицинске академије организовали су дводневни тренинг са циљем усавршавања из области савременог хируршког лечења - лапароскопским приступом.
Током два дана оперативног програма успешно је урађено пет операција минималноинвазивном методом. Урађене су две пијелопластике, једна нефректомија (одстрањивање бубрега), једна парцијална нефректомија, као и једна операција карцинома простате. Пацијенти су уз помоћ напредних хируршких техника провели на болничком лечењу дупло мање времена него након отворене хирургије, без надокнаде крви и уз минималну употребу аналгетика (лекова против болова). Општа карактеристика лапароскопије је да поред веће удобности, пацијенти након операције у кратком временском року одлазе на кућни опоравак чиме се знатно смањује ризик од инфекција и врло брзо се враћају редовним животним активностима, што је био случај и овог пута.
Тренинг је осмишљен и у циљу увежбавања донорске нефректомије, иновативне методе која се сматра стандардом у свим светским здравственим центрима, захтева изузетно искуство у лапароскопском приступу, али и додатно оснажује програм living трансплантације.
Присуство искусних едукатора из Словеније, Македоније, Црне Горе, Републике Српске и болница у Србији у којима ова метода има тенденцију развоја, организовано је ради нових сазнања и принципа рада. Након ове едукације уролози ВМА упознати су са свим областима лапароскопије укључујући рад са најсавременијим стубом за лапароскопску хирургију, али и бежичним уређајима за контролу крварења чиме је још једном потврђена веома битна улога технологије у служби здравља, а посебно у области урологије.
У клиничкој пракси уролога ВМА лапароскопска хирургија постоји још од 2013. године. Поред самосталног минималноинвазивног приступа у лечењу надбубрежне жлезде, а захваљујући и овом искуству у лечењу простате и бубрега, приближавају се рутинској употреби најсавременијих метода хируршког лечења.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас