Anestezija 032024.jpg

Традиционални састанак анестезиолога на ВМА

22. 03. 2024

Национални симпозијум у организацији Клинике за анестезиологију и интензивну терапију Војномедицинске академије одржан је данас на ВМА.
Предавањима и практичним приказима припадника ВМА и цивилних здравствених установа - Клиничког центра Србије, Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ и Универзитетског клиничког центра из Бањалуке, присуствовало је око 300 учесника из земље и региона.
У поздравној речи начелник Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА пуковник проф. др Драган Ђорђевић, подсећајући на обележавање 180 година ВМА, нагласио је дуг пут и развој саме Клинике, која као и друге хируршке гране, и даље промовише ову војноздравствену установу у земљи и иностранству те да је и данашњи скуп посвећен не само историји већ и будућности војне анестезиологије и ВМА.
„Овде је рођена и модерна анестезиологија и то крајем 1945. године доласком групе енглеских лекара који су школовали првог анестезиолога у Србији - др Севера Ковачева, и од тад се сматра првом школом анестезије у Србији. О томе сведочи и чињеница да су на челу одељења анестезије, а касније Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА, били неки од најзначајнијих анестезиолога у Србији попут професора Михајловића, Мареновића, Јовановића, Филиповића, Ромића, Славковића, Вељовића“ - нагласио је пк проф. др Драган Ђорђевић.
Начелник Групе хируршких клиника ВМА пуковник проф. др Бобан Ђорђевић отварајући традиционални скуп анестезиолога у ВМА нагласио је важност анестезије за целу медицину.
„Називају вас моћницима из сенке, али ја бих додао да сте основни стуб целе медицине, а посебно ВМА, у којој је направљена историја коју не смемо заборавити. Данас је незамисливо да се било која савремена процедура или било који велики успех у хирургији и у другим гранама медицине уради без анестезиолога и анестезије.“
Додао је и то да је као продекан Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране, поносан што велики број младих људи препознаје школу анестезије ВМА.
„Не смемо заборавити пионирске радове на овим просторима, попут др Суботића и увођења првих метода анестезије етром, а касније, нажалост, заслугом ратне хирургије - свих оперативних метода рађених у општој анестезији. Ваша моћ се најбоље приказује и снагом у јединицама интензивног лечења због чега вас сматрамо ослонцем свих медицинских грана“ - закључио је пк проф. др Бобан Ђорђевић.
Стручни скуп под називом „Новине у анестезиологији и интензивној терапији“ предвиђен као својврстан осврт на научене лекције из претходних пет година, укључио је предавања на тему савремених терапија, лекова и технолошког осавремењивања у виду смерница за будућност принципа хемофилтрације - инвазивни и неинвазивни хемодинамски мониторинг, искуства у примени одређених медикамената, параметри за праћење нутриције пацијената у јединицама интензивног лечења, збрињавање масивног крварења, анестезија код ургентне каротидне хирургије, изазови терапије бола у трауми, регионална анестезија у хирургији рамена. У практичном део симпозијума кроз радионице, увежбавање и стицање вештина обрађене су теме обезбеђења дисајног пута, перкутане трахеотомије, бронхоскопије у јединицама интензивног лечења и других потенцијалних начина за адекватно обезбеђење дисајног пута.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас