VMA_09 12 2017-3.jpg

Традиционални састанак анестезиолога у ВМА

11. 12. 2017

Анестезиолошки скуп у организацији Клинике за анестезиологију и интензивну терапију Војномедицинске академије и Секције за анестезиологију, интензивно лечење и терапију бола Српског лекарског друштва (СЛД) одржан је на ВМА.
У уводној речи начелник Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА пуковник доц. др Драган Ђорђевић истакао је да редовни стручни састанци негују традицију блискости у радној заједници што је посебно важно узевши у обзир мали број анестезиолога у нашој земљи. Управо због тога, како је навео, значајна је континуирана сарадња са другим здравственим центрима као прилика да се са колегама упореде искуства из клиничке праксе и размене теоријска и практична знања.
Предавањима у стручном делу састанка биле су обухваћене значајне теме како за саму анестезиологију, тако и за медицину уопште. Пуковник доц. др Ђорђевић је говорио о имуности и утицају генетике код септичних стања, проф. др Маја Шурбатовић подсетила је на значај научноистраживачког рада и скренула пажњу на анализу публикованих резултата истраживања, док је доц. др Сњежана Зеба указала на различите принципе трансфузије у односу на појединачне потребе пацијената. Уследило је затим предавање др Милорада Радовановића из Здравственог центра Ваљево чији је приказ случаја пацијента са малигном хипертермијом указао на важност доступности специфичних лекова за ретка медицинска стања у свим здравственим центрима, предавање мајора асистента др Горана Рондовића о препорукама из ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) протокола који имају за циљ бржи опоравак пацијената, умањење компликација и укупне цене лечења, као и приказ случаја из праксе мајора др Михаила Стојића чиме је истакнуто да се по узору на рад светских здравствених центара, кроз рутински мониторинг коагулације смањује број компликација изазван губитком крви.
Традиционално децембарско окупљање анестезиолога око актуелних тема из свакодневне праксе било је и прилика за доделу годишњих признања СЛД истакнутим појединцима и институцијама за посебан допринос струци, а које је уручила председница Секције проф. др Невена Калезић. Захвалницу СЛД добила је доц. др Татјана Вуловић из Клиничког центра Крагујевац, док су дипломе добили прим. др Славче Антанасковић из Опште болнице Врање и прим др Неђица Манчић из Клиничког центра Војводине. Највише признање - плакету, за допринос у едукацији и унапређењу знања из области клиничке нутриције добила је прим. др Марина Панишић-Шекељић из Клинике за општу хирургију ВМА.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас