Jos si mi trag.jpg

Трибина о трансплантацији на ВМА

06. 10. 2023

Трибина Удружења „Заједно за нови живот“ у оквиру обележавања Европског дана донора, одржана је на Војномедицинској академији.
У циљу подизања свести о значају трансплантације и донирања органа, а у присуству представника Републичког фонда за здравствено осигурање, Управе за биомедицину Министарства здравља, Управе за војно здравство и ВМА, представника удружења, пријатеља и сарадника, на трибини су истакнути резултати трансплантационог програма ВМА у претходним годинама, а било је речи и о изазовима са којима се суочавају како струка, тако и пацијенти који чекају на лечење трансплантацијом.
Након предавања нефролога ВМА пуковника доц. др Невена Вавића и др Јелене Тадић о резултатима living трансплантација бубрега и терапијским протоколима у овој војноздравственој установи, васкуларни хирург пуковник доц. др Момир Шарац и координатор даривања органа ВМА анестезиолог пп доц. др Горан Рондовић поделили су своја досадашња искуства. Остављајући кључне поруке и апелујући на ширу јавност да „једно да“ може спасити неколико живота, те да је подршка трансплантационом програму неопходна на свим нивоима, посебан акценат био је и на теми утврђивања мождане смрти као недовољно познатог појма, а који услед предрасуда може да утиче на доношење одлуке породице у најтежим тренуцима.
Испред Удружења „Заједно за нови живот“ Жељка Бојић и Оливера Јовановић, уједно пацијенткиње које чекају на лечење трансплантацијом, Јасмина Матић, донор органа супружнику, Лазар Чолић и Младен Тодић, пацијенти који живе захваљујући трансплантацији, оставили су посебан утисак разговорима о личним борбама током процеса лечења и доношења важних животних одлука.
Догађај је наставак кампање „Још си ми траг“, покренуте пре годину дана и једна је од континуираних активности Удружења, које наглашавају колико друштво и појединац могу да утичу на свест грађана о важности републичког програма трансплантације и донирања органа.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас