263.jpg

У друштву најбољих: јубилеј ВСП-а

12. 10. 2009

Београд, 12.октобар - Војносанитетски преглед (ВСП), часопис лекара, стоматолога и фармацеута Војске Србије, који се од прошле године налази на листи најпрестижнијих свестких часописа - SCIE, ове године обележава 65 година континуираног излажења.

Прослави овог вредног јубилеја која је данас уприличена у ВМА присуствовали су: начелник ВМА, генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић са сарадницима, начелник Управе за здравство СМР МО бригадни генерал Вељко Тодоровић, представници Војне академије, Српске академије наука и уметности, председник Српског лекарског друштва проф. др Радоје Чоловић, продекан Медицинског факултета у Београду, академик проф.др Драган Мицић, некадашњи начелници ВМА и санитетске службе, досадашњи уредници Војносанитетског прегледа, као и многе угледне личности академске јавности Србије.

- У години јубилеја ВМА и години њених великих успеха крунисаних препознавањем нашег академског потенцијала и пуном афирмацијом стручног угледа институције међу колегама у земљи и иностранству, обележавамо још једну значајну годишњицу - 65-ту годину континуираног излажења нашег ВСП-а – истакао је, обраћајући се присутним гостима, начелник ВМА, генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић.
Он је подсетио да ће ова 2009.година која означава 165 година традиције институције и 50 година рада под именом ВМА, бити златним словима уписана у њене анале и да ће они који данас раде у ВМА, чувају је и јачају, с поносом пренети тај задатак у аманет будућим генерацијама.
– Време, неумитни сведок историје, сведочиће о научним и стручним достигнућима, технолошкој обнови, интензивним међународним војно - медицинским активностима, акредитацији и сертификацији ВМА, о златној медаљи коју је ВМА освојила на Унивезијади, о нашем хируршком тиму у мисији УН у Чаду, о првој генерацији златних студената који су прихватали изазов студија војне медицине, као и о нашем Војносанитетском прегледу, због кога смо и ми данас овде. –нагласио је Јевтић.
Начелник ВМА рекао је да је ВСП производ памети и десетине хиљада часова интелектуалног рада најблиставијих стручњака ВМА у области медицине, стоматологије, фармације, као и колега из цивилних здравствених установа из земље и иностранства.
- Сви они стварали су и данас стварају углед овог часописа, који се од јуна прошле године и формално налази тамо где му је одувек било место, у друштву најеминеннтијих светских медицинских часописа, на SCIE (Science Citation Index Expended) листи, показујући да се и на овим нашим просторима, бременитим суровом стварношћу и теретом међусобних сујета и суревњивости, може ићи напред, а залог сигурне будућности је поштовање традиције, тражење путоказа у светлећим траговима оних који су стварали пре нас и прикупљање снаге за будуће узлете. Зато и обележавамо јубилеје - казао је Јевтић.
-Успех нашег ВСП-а резултат је преданог рада плејаде уредника, чланова уредништва и редакције часописа од самог почетка његовог излажења, великих људи, врхунских стручњака, али и оних који су тек своја крила размахнули, а чија се звезда на небу науке и струке јасно препознаје! – рекао је начелник ВМА и на крају свог обраћања, редакцији ВСП-а, професионалном и посвећеном тиму којим руководи проф.др Силва Добрић, честитао данашњи празник уз искрене жеље да наставе степеницама успеха.

- ВСП је, као и сама ВМА, постао бренд којим се поноси Министарство одбране и Војска Србије, али и читава наша медицинска јавност -нагласио је на крају излагања генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић.

Академик, проф.др Владимир Кањух, члан Уређивачког одбора ВСП-а, честитао је 65.рођендан редакцији и свим ствараоцима ВСП-а, у име САНУ и говорио је о научној и стручној публицистици као есенцијалној обавези свих посленика медицинске струке и науке.

У име Медицинског факултета у Београду, редакцији и уредништву ВСП-а, 65 година континуираног излажења и 79 година традиције честитао је продекан академик проф.др Драган Мицић.
- Поносан сам што могу да Вам честитам овако вредан јубилеј. Професори Медицинског факултета активно, својим радовима, учествују у стварању овог вредног часописа који је у правом смислу бренд, не само ВМА, већи срспке медицине - рекао је академик проф.др Драган Мицић.
Бригадни генерал доц.др Вељко Тодоровић, начелник Управе за здравство, пожелео је Војносанитетском прегледу још много година успеха на путу презентовања српске медицинске струке на светској научној позорници, где се квалитет вреднује објављеним научним информацијама. Генерал Тодоровић уручио је некадашњим, као и актуелном уреднику часописа, по један примерак монографије „Српски војни санитет“.
Војни службеник, проф.др Силва Добрић говорила је о историјату ВСП-а, његовима почецима, развојном путу, као и о визијама његовог даљег унапређења на путу даљег јачања и изграђивању међународног реномеа. Том приликом, проф.Добрић истакла је да је прилив веома квалитетних радова из наше земље, као и иностранства, све већи, што представља одговоран задатак за уређивачки одбор, редакцију и за рецензенте.

Војносанитетски преглед, часопис лекара, фармацеута и стоматолога Војске Србије, почео је да излази на иницијативу академика, генерала, др Гојка Николиша још за време Другог светског рата, настављајући традицију предратног Војно-санитетског гласника који је излазио у периоду од 1930-1941. године. Први број штампан је у Барију, у Италији, у септембру 1944. године, а већ други број изашао је у децембру исте године у тек ослобођеном Бео¬граду. Редакцију часописа сачињавали су, касније веома значајни лекари и фармацеути. Од тада до данас, ВСП кретао се стално узлазном путањом како у квалитативном, тако и у естетском смислу.Све то било је високо вредновано, о чему сведочи податак да је већ од 1950. године наш ВСП ушао у систем цитирања неколико познатих светских часописа и њихових електронских база, што свакако представља једино валидно мерило произведених стручних и научних информација.
Иако је ВСП увек заузимао значајно место у домаћој биомедицинској публицистици, жеља његовог уредништва и издавача била је добијање међународног статуса и реномеа. На сигурном путу ка том циљу, у уређиавчки одбор и круг рецензената ушли су највећи ауторитети српске медицине, а од 2005. године и ауторитети светске медицине, чиме су се стекли и формални услови за успешан поход на међународну сцену који је крунисан јуна 2008.године укључењем ВСП у SCIE-листу, чувену базу научних часописа Института за научне информације из Филаделфије. У моменту када је уврштен у SCIE-листу, ВСП је био први домаћи медицински часопис који се нашао на тој листи. Касније те године придружио му се и Српски архив за целокупно лекарство, наш најстарији медицински часопис.Очекује се да ВСП ускоро добије своје место и у Current Contents-у.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас