ICMM Bali.jpg

Учешће на Светском конгресу војне медицине

29. 05. 2015

Делегација Војномедицинске академије, у саставу декана Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране у Београду пуковника проф. др Небојше Јовића и начелнице Националног центра за контролу тровања ВМА проф. др Славице Вучинић, која је уједно и секретар Паневропске радне групе Mеђународног комитета за војну медицину - МКВМ (International Committee on Military Medicine - ICMM), имала је веома запажено учествовање на 41. светском конгресу војне медицине и заседању Генералне скупштине МКВМ, у периоду од 7. до 22. маја 2015. године у Индонезији (Бали).
Председник Научног одбора МКВМ, генерал-мајор проф. др Марк Моријон (Marc Morillon) истакао је да постоји проблем ниског научног нивоа светских конгреса и да је циљ МКВМ да се на томе озбиљно раду у будућности.
На конгресу је регистровано 748 учесника из 80 држава чланица, као и посматрача из више земаља. Конгрес се одвијао у виду пленарних заседања, округлих столова, радионица и постер сесија. Главне теме су биле: опасности од CBRN агенаса, збрињавање у масовним несрећама и хуманитарне мисије, маларија у савременом војном санитету, инфективне болести у специфичним војним популацијама.
Одржане су четири пленарне сесије: "Ебола хеморагична грозница", "Мировне снаге у хуманитарним операцијама и збрињавању масовних несрећа", "Опасности од CBRN агенаса" и "Ратна хирургија". Пуковник проф. др Јовић био је модератор на две пленарне сесије, а на једној је имао усмено излагање. Проф. др Вучинић имала је усмено излагање на сесији CBRN агенси. Оба предавања су наишла на велико интересовање учесника конгреса.
Такође, проф. Вучинић, као секретар Паневропске радне групе, поднела је извештај о раду радне групе за протекли период, у којем је одржан и 3. паневропски конгрес војне медицине од 2. до 6. јуна 2014. године у Београду. Конгрес је оцењен као одлично организован и од стране МКВМ, са веома високим научним нивоом.
Током Конгреса српска делегација имала је бројне сусрете са страним представницима током којих су разматрани облици сарадње у области лечења, образовања и научноистраживачког рада са Војномедицинском академијом.
МКВМ је водећа међународна организација у области војног здравства коју чине 105 држава чланица и четири државе посматрачи. Основана је 1921. године у Бриселу под називом Стални комитет међународног конгреса војне медицине и фармације, а земље оснивачи су: Белгија, Бразил, Француска, Велика Британија, Италија, Шпанија, Швајцарска и Сједињене Америчке Државе. Од 1990. године добија данашњи назив Међународни комитет војне медицине. Функционисање ове међународне организације је регулисано Статутом, а основни принципи се односе на професионалну сарадњу људи широм света чији је задатак да брину о рањеницима и болеснима, активна размена знања у области војне медицине путем различитих облика војномедицинске сарадње, јачање међусобног разумевања, толеранције и коегзистенције, организовање напредних курсева, стално инсистирање на поштовању и примени међународног хуманитарног права у ратним сукобима, одржавање међусобних контаката војномедицинских служби земаља у свету и бројне друге мисије које се одвијају под покровитељством ове организације.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас