VATS1.jpg

Успешан наставак VATS хирургије у ВМА

27. 07. 2018

У Клиници за грудну хирургију Војномедицинске академије успешно је урађена још једна операција уклањања режња плућа унипорталном VATS (Video-assisted Thoracoscopic Surgery) методом - минималноинвазивном хирургијом без класичног отварања грудног коша. Пацијенткиња М.Р. (1984.) се добро осећа и њен постоперативни опоравак протиче уредно.
Медицински тим током оперативног захвата урађеног у понедељак, 23. јула 2018. године чинили су потпуковник др Небојша Марић, др Љубинко Ђенић, анестезиолог др Александар Врањанац и инструментарка Јасмина Лукић.
VATS - савремена торакохируршка метода уврштена је у рад грудних хирурга ВМА 2008. године. Јануара 2014. године по први пут одстрањен је режањ плућа VATS методом, а ова последња је уједно 51. ресекција режња плућа урађена на овај начин. VATS подразумева коришћење специјалног ендоскопског инструмента са видео камером (торакоскопом) и различите хируршке инструменте малог дијаметра који се уводе у грудни кош кроз мале резове. Њене предности у односу на класичну су бројне, а најважније су бржи и лакши опоравак пацијената уз мањи интензитет постоперативног бола и краћу хоспитализацију.
За примену VATS хирургије неопходно је усавршено маневрисање и координација ока и руку хирурга за шта су потребни лиценцирани тренинзи и стручна усавршавања у овој области, припрема комплетног медицинског тима који учествује у операцији, али и савремена медицинска опрема.
Грудни хирурзи ВМА усавршавају се од 2012. године у бројним европским и светским торакохируршким центрима, а услов за увођење VATS хирургије у клиничку праксу ВМА била је и адекватна медицинска опрема набављена крајем 2013. године. До сада је урађено више од 4000 различитих видеоасистираних торакоскопских интервенција и у протеклих пет година највише је постигнуто у самосталној примени VATS хирургије за лечење карцинома плућа у односу на све остале торакохируршке центре у Србији.
Са урађених преко 50 анатомских ресекција плућа VATS техником стекли су услови за промовисање Клинике за грудну хирургију ВМА у VATS едукациони тренинг центар што је посебно стручно достигнуће у овој области.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас