103.jpg

УСПЕШНА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА ЈЕТРЕ СА ЖИВОГ ДАВАОЦА

01. 12. 2010

Београд,01.децембар – Током јучерашњег дана и ноћи у ВМА је учињена хитна трансплантација дела јетре са живог даваоца код витално угрожене шеснаестогодишње болеснице у стању фуминантног хепатитиса због Вилсонове болести. Давалац органа је отац бoлеснице. Прeоперативне припремне радње су обухватале консултације и подршку Института за мајку и дете "др Вукан Чупић", Универзитетске дечје клинике у Тиршовој и Етичког одбора ВМА. 

Операција је била изузетно сложена и у њој су мултидисциплинарно били ангажовани стручњаци из више области ВМА.Управа ВМА посебно истиче ентузијазам и ангажовање пуковника проф.др Небојше Станковића, војних службеника проф.др Дарка Мирковића, проф.др Беле Балинта, проф.др Јасне Јовић, проф.др Зорана Славковића, вишег медицинског техничара Сашке Штампар као и свих других учесника у овом великом подухвату.  

Непосредни постоперативни ток протиче очекивано, уз постепени опоравак даваоца и примаоца органа.

Ово је шеснаеста по реду трансплантација јетре коју је успешно извршио трансплантациони тим ВМА, а друга трансплантација са живог даваоца (living).

Тим поводом, начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић посебно истиче изузетан допринос и велико интересовање Управе за биомедицину за унапређење програма трансплантације органа у Србији.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас