379.jpg

УСПЕШНО У СТАРОЈ – СРЕЋНО У НОВОЈ ГОДИНИ!

26. 12. 2008

Београд, 26. децембар - У присуству чланова Колегијума, начелника организационих јединица Војномедицинске академије и представника близу 50 медија, данас је у ВМА одржан свечани Новогодишњи пријем који је био и прилика за сумирање резултата рада ВМА, као једне од највећих здравствених институција у региону.
Начелник ВМА, генерал – мајор, проф.др Миодраг Јевтић изразио је задовољство постигнутим резултатима:
- У својству првог човека ове институције, коју умни људи ове године, сигурно не без разлога, назваше патријаршијом српске медицине, поносно стојим данас пред Вама, спреман да јавност реферишем о томе шта смо ми у Војномедицинској академији радили и урадили ове 2008. године и како смо пројектовали свој пут у 2009. години која за нас представља годину значајног јубилеја-обележавања 165 година постојања и рада! – рекао је генерал Јевтић.
У Нову годину ВМА улази са сертификатом ИСО 9001, коју је добила пре десетак дана.
- На основу увида у документацију, систем рада и менаџмента сертификационо тело из Немачке донело је одлуку да ВМА испуњава све услове предвиђене овим светским стандардом менаџмента квалитета! Ето још једне потврде да смо на добром путу и да се наш рад одвија по највишим светским стандардима! – нагласио је професор Јевтић.
Као што је познато, пре годину дана, одлуком Владе Републике Србије, ВМА је функционално интегрисана у систем јавног здравства Републике Србије са 40% својих капацитета. Ова одлука у пракси се имплементира без већих потешкоћа, у интересу и на опште задовољство грађана Републике Србије којима је медицинска помоћ неопходна.
Генерал Јевтић је указао да је на ВМА у току ове године збринуто и прегледано више од 650.000 пацијената, хоспитализовало око 38.000 и урађено више од 20.000 хируршких интервенција, међу њима и две трансплантације јетре, на десетине (22) трансплантација бубрега, коштане сржи и матичних ћелија.
- Изузетну пажњу посветили смо развоју ендоваскуларних хируршких процедура, а за рад на пољу збрињавања анеуризми абдоминалне аорте добили смо и међународну лиценцу. Велике успехе постигли смо и у другим областима хирургије, интерне медицине и неуропсихијатрије, али и у области превентивне медицине, трансфузиолошке службе, стоматологије и фармације – додао је Јевтић.
Иако је цивилним осигураницима, новим одлукама, олакшан долазак у ВМА и њих је било много више него раније, то нимало није утицало на квалитет збрињавања примарних корисника - војника, официра али и свих војних осигураника!
- Истичем то јавно, јер на жалост време у коме живимо бременито је злонамерницима који желе да посеју страх, панику и сумњу у професионализам и основни мотив постојања ВМА – упозорио је генерал Јевтић.
На крају прошле године у стратешке правце даљег развоја уцртана је технолошка обнова ВМА.
- Не посустајемо, не одустајемо и успешно реализујемо зацртане циљеве: прва смо државна установа која је набавила егзајмер ласер за скидање високих диоптрија, инсталирали смо нови дигитални мамограф, очекујемо брзу монтажу најновије магнетне резонансе 3Т и хипербаричне коморе. Даље, реконструкција гастроентеролошке и пулмолошке функционалне дијагностике, нова опрема стигла је на Клинику за анестезиологију и реаниматологију, у Институт за трансфузиологију, Институт за медицинска истраживања.... – најавио је начелник ВМА Миодраг Јавтић.
ВМА је својим оснивачким актима дефинисана као највиша војноздравствена, научноистраживачка и образовна институција. Сви изазови медицинске праксе, сва питања и дилеме, овде се могу проверити научним методом, а резултати добијени у научном истраживању могу се верификовати у клиничкој пракси.
Иако свесни чињенице да наука доста кошта, ношени уверењем да је људско здравље ипак најскупља категорија, ВМА је дала снажну подршку Институту за медицинска истраживања, на чијем се челу налази академик Чолић и покренут је рад на два меганаучна пројекта са 62 научноистраживачка задатка из различитих области медицине, међу којима је и истраживање о матичним ћелијама које спроводи проф. Бела Балинт, иначе добитник награде за најбољи научни рад у Војсци Србије у току ове године.
Наставно-научно веће ВМА одржало је 30.октобра своју 500-ту, јубиларну седницу, оснажен је академски потенцијал избором нових професора и доцената, сада их има више од 150.Гостујући професори ВМА, током ове године постали су професор Томас Џонс са Лајола Универзитета у Чикагу, водеће име светске офталмохирургије и генерал, проф. Леиф Свер Росен, професор хирургије и командант здружених медицинских снага Краљевине Норвешке.
Остварена је и успешна сарадња са медицинским факултетима у Крагујевцу, Нишу, Косовској Митровици, а еминентни професори Београдског Универзитета и Медицинског факултета чланови су изборних комисија и сарадници ВМА на многобројним пројектима. У сваком моменту под овим кровом школује се и усавршава више од 250 људи из Србије, али и из света. На ВМА су задовољни и чињеницом да су помогли да се на југу Србије у КЦ Ниш обучи тим за трансплантације бубрега.
- Ипак, све то као да није довољно. ВМА и поред свих наших резултата и напора, још увек није интегрисана у академски и научноистраживачки систем државе Србије. Хоћу овде и данас поново, да поставим питање: Зашто?
Зар наши професори и доценти немају шта да кажу и покажу српским студентима, а овде, на пример, свакодневно долазе на усавршавања студенти, последипломци и лекари из нпр. Чешке, Кине и других земаља света са пуним поверењем у оно чему их ми учимо? Зар наши пројекти, признати у светским размерама и њихови резултати неће обогатити научни простор Републике Србије у коме, одговорно тврдим, има места за све? Чекали смо, питали, молили, а онда схватили да се морамо окренути себи и започели рад на акредитацији сопствених студијских програма. Прикупили смо и предали потребну документацију и с разлогом, очекујемо позитиван одговор. Као људи од науке, знамо да научна информација нема значај док се не подели са другима. Управо зато, јуна ове године јако нас је обрадовала вест да је наш стручни часопис Војносанитетски преглед, уврштен у листу најпрестижнијих светских часописа у области медицине. Током 2008. године о резултатима свог рада реферисали смо на бројним стручним скуповима у земљи и иностранству. Многи од тих радова проглашени су најбољим на тим скуповима. Постали смо и активни члан Балканског комитета војне медицине, а имамо изузетно значајно место у Светском комитету. Војномедцинска академија постала је златни мост преко кога се успоставља сарадња на пољу планетаризације науке, као и стратешки бренд војске и државе на путу међународних интеграција, о чему сведочи и неколико десетина делегација највишег војномедицинског ранга који су у току ове године посетили ВМА: из америчког Walter Reed-a и других институција САД, Русије, Кине, Норвешке, Италије, Немачке, Аустрије, Мађарске, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Чешке Републике-са чијим смо Универзитетом одбране недавно закључили споразум о сарадњи и размени студијских програма. Посетио нас је и начелник Генералштаба најмногољудније армије света–НР Кине и са нашим војним руководством договорио сарадњу у многим областима војне медицине. Све те договоре конкретизовали смо током јуче завршене посете НР Кини највише делегације српског војног санитета коју сам предводио – објаснио је професор Јевтић.
Велико међународно признање и афирмацију стручности и оспособљености ВМА постигнуто је и током новембра месеца припремом и реализацијом вежбе „Сигуран пут 08“ у рејону Бујановачке бање.
- Вежба коју смо извели заједно са представницима санитетских снага Краљевине Норвешке и Македоније представљала је заправо проверу оспособљености наше лаке пољске болнице за евентуално учешће у мировним хуманитарним мисијама и у условима евентуалних масовних катастрофа, а по највишим међународним стандардима! И овај испит положили смо успешно, о чему сведочи међународни сертификат „CREWEL“ и највише оцене војног руководства. Присуство више од 40 посматрача са три континента током извођења вежбе као и свих војних изасланика акредитованих у Србији говори о великом интересовању за наш рад и могућности српског војног санитета. Током боравка на југу наше државе, стручњаци ВМА прегледали су и више од 800 пацијената свих националности и тиме недвосмислено показали да је ВМА болница свих грађана Србије и да станује не само у Београду, у Црнотравској 17, већ и у сваком кутку наше домовине и свести свих грађана Републике Србије, што јесте карактеристика бренда, али и племенита мисија медицине! – указао је генерал Јевтић.
Начелник ВМА подсетио је и на чињеницу да су сви задравствени радници у ВМА добили лиценце Лекарске коморе Србије, свесни својих права али и великих обавеза.
- Пред нама је 2009. и као озбиљни људи ми имамо јасну визију за сутра! Генерално прихваћен мото "увек може боље" инспирише нас, али ентузијазам који се поистовећује са осећајем припадности овој кући, мора бити подржан у пет кључних сегмената: Реорганизација рада и систематизација у складу са европским стандардима, Побољшање и стабилизација материјалног статуса запослених, Даља технолошка обнова ВМА,Стална едукација свих запослених, Јачање стручне сарадње у националним и међународним оквирима. Сигуран сам да је све мање оних који сумњају да ћемо и ова обећања током наредне године испунити – рекао је Јевтић.

- Војномедицинска академија већ 165 година корача путем здравља. У име 2.500 колега и милиона пацијената који нам верују, желим да Нова 2009.година буде за све Вас и оне које волите, пре свега година здравља и личне и породичне среће сваке врсте! – рекао је на свечаном новогодишњем пријему начелник ВМА, генерал – мајор, проф.др Миодраг Јевтић.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас