Festival zdravlja 1.jpg

Утисци са Фестивала здравља

26. 05. 2023

Војномедицинска академија учествовала је на 28. фестивалу здравља одржаном у Дому Војске Србије у Београду.
Медицински тимови ВМА заинтересованим грађанима пружали су прегледе и савете из области кардиологије, дерматологије, медицинске биохемије, а највеће интересовање владало је за офталмолошке прегледе предњег сегмента ока.

Фестивал је свечано отворила министарка здравља проф. др Даница Грујичић, која је скренула пажњу на бригу о менталном здрављу, што је и била једна од главних тема на одржаним стручним трибинама и предавањима посвећеним превенцији. Начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић је приликом обраћања на свечаном отварању истакао да само заједно можемо да чинимо велике ствари те да је Фестивал здравља добар пример нераскидивог партнерства цивилног и војног здравства на заједничком задатку - неговању поверења и побољшању здравља свих грађана.

Одржана је и традиционална трибина коју ВМА организује са Дневним листом „Политика“ о актуелним темама из области кардиологије, медицине рада и хирургије ока.
Капетан др Наташа Живковић Миљковић говорила је о артеријској хипертензији и комбинацијама групе лекова. Говорећи о теми у фокусу с обзиром на број оболелих у нашој и земљама у свету, присутнима су пружени савети за превенцију, али и објашњени начини регулисања високог крвног притиска, дати практични савети и препоруке за лечење. Почев од терапијских модалитета, постављања дијагнозе, модификације начина живота, исхране и телесне тежине, па до комбиновања група лекова неопходних за изналажење идеалне терапије, а напослетку и придржавања прописане терапије, чиме се уз сарадњу са лекарима постижу дугорочни резултати.
Предавање др Мартина Попевића било је посвећено медицини сна и честом, али хроничном обољењу, од којег према подацима болује око милијарду људи у свету. За опструкривну апнеју (sleep apnea), како је навео, препознавање симптома кључни је фактор дијагностике. Напоменуо је такође да апнеја за одређене професије доноси посебан ризик по здравље и живот. С обзиром на то да отприлике неколико стотина хиљада људи оболелих од апнеје у нашој земљи захтева терапијско лечење, говорио је о проблематици дијагностике и могућностима терапије, придружених болести код којих се среће апнеја - гојазних, дијабетичара, кардиоваскуларних, ендокринолошких пацијената и других, уз скретање пажње на правовремену дијагностику.
Поручник др Иван Игњатовић одржао је предавање о офталмолошкој хирургији са посебним освртом на операцију катаракте. Говорећи о хирургији ока, разликама у најчешћим обољењима предњег и задњег сегмента ока, разликама у приступу, па и дијагностици, присутнима су појашњени различити стручни појмови. Било је речи и о настанку, врстама и лечењу катаракте коју може проузроковати старосна доб пацијената, може настати као последица трауме, а може бити изазвана и појединим лековима. Објашњене су савремене хируршке методе лечења укључујући преоперативну припрему и постоперативни опоравак.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас