1412.jpg

VATS тимектомија изведена на ВМА

16. 05. 2012

На Војномедицинској академији по први пут урађена је VATSтимектомија код пацијента код којег је дијагностификована генерализована форма миастерија гравис (myasthenia gravis). Медицински тим био је у саставу: мајор др Небојша Марић (хирург), др Наташа Вешовић (асистент), др Снежана Ковачевић (анестезиолог) и инструментарка Јасна Лукић.
 
Операција је изведена минимално инвазивном груднохируршком процедуром без отварања грудног коша. Пацијенту, старом 49 година, тиме је одстрањена увећана тимусна жлезда која се у овом случају презентује као јасно ограничен тумор локализован иза грудне кости у прецизно медицински дефинисаном анаомском простору који се зове предњи медијастинум.
 
Тимусна жлезда у нормалним околностима нестаје са годинама док је њено опстајање и раст повезано са разним патолошким стањима. Може постати тумор тимуса и као таква бити удружена са миастенијом гравис. Миастенија гравис је неуролошка болест која се још зове „тешка мишићна болест“. Карактерише је слабост вољне мускулатуре и испољава се тегобама као што су лака заморљивост мишића, отежан говор (дизартрија), дисфагија (отежано гутање), врло често спуштен капак (птоза).У фазама погоршања јавља се захваћеност дисајне мускулатуре и тада су пацијенти животно угрожени (миастенична криза).
 
До сада су ове операције извођене агресивним хируршким приступом најчешће стернотомијом (приступ као за операције срца) или торакотомијом (приступ као за операције плућа). То је чинило поступак лечења због продуженог постоперативног опоравка тежим, дужим и скупљим. Како су пацијенти оболели од мијастеније врло рискантни за анестезију, као и за постоперативно праћење, смањење трауме доприноси значајно бржем опоравку и смањује број дана останка у болници за више од 50 посто.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас