314.jpg

ВМА акредитовала лабораторије и добила ISO сертификате

18. 05. 2009

Београд, 18. мај - Комплетан процес рада и руковођења у ВМА одвија се у складу са највишим стандардима квалитета менаџмента ISO 9001,  система заштите животне средине – ISО 14001, здравља и безбедности на раду – ISО 18001,  стандарда ISО 22000 у домену припреме хране, као и стандарда ISO 17025 у домену лабораторијског рада. ВМА је тако од данас прва здравствена установа у Србији у којој се рад у наведеним сегментима одвија у складу са свим поменутим стандардима, речено је конференцији за штампу која је тим поводом одржана у ВМА.
Том приликом, директор представништва немачко-грчке сертификационе компаније DQS господин Зоран Анђелковић и директор Акредитационог тела Србије доц.др Дејан Крњајић уручили су начелнику ВМА сертификате и акредитације за рад лабораторија Инситута за трансфузиологију, Института за медицинску биохемију, Института за фармацију, Института за хигијену и Центра за контролу тровања ВМА. 
Обраћајући се окупљеним представницима јавне речи, начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић истакао је следеће:
„Данас смо овде да суду јавности предочимо нове домете на путу стварања и напредовања наше Војномедицинске академије. 
И до сада смо Вас уверавали да се наш рад  одвија по највишим стандардима медицинске струке и науке, о томе су сведочила престижна признања, запажени успеси на светским скуповима, интензивна међународна активност и сарадња са најеминентнијим здравственим установама у свету, а понајвише достигнућа на пољу лечења и пацијенти који нам са пуно поверења поклањају бригу о свом здрављу. Да смо на правом путу показаће и потврдити још једном данас ови људи који су током претходних месеци имали прилику да детаљно анализирају и провере како се одвија радни процес у ВМА у свим сегментима њеног функционисања: стручном - на пољу лабораторијске дијагностике, у смислу компетентности, компарабилности и валидности наших резултата у поређењу са светским;  квалитета менаџмента, заштите здравља, животне средине и безбедности на раду, као и на пољу припреме хране што је и те како важан сегмент када је у питању брига о човеку, о пацијенту који се лечи у овој установи. Ништа нисмо крили, а нисмо ни могли, показали смо шта радимо и како радимо и убедили их да се наш рад одвија по највишим стандардима квaлитета : ISO17025- кад је у питању лабораторијска дијагностика у области трансфузиологије, медицинске биохемије, испитивања и контроле лекова, квалитета намирница и токсиколошких анализа, ISO 9001-кад је реч о квалитету менаџмента, ISO 14001 - када је у питању систем заштите животне средине, ISO 18001- у систему заштите здравља и безбедности на раду, као и ISO 22000 у домену припреме хране.
Желели смо да овај велики догађај поделимо са нашим грађанима – корисницима наших услуга, да та информација посредством медија стигне и ван граница наше земље, да ВМА од данас, по информацијама са којима ја располажем, као прва здравствена институција у земљи Србији ради по свих пет стандарда квалитета.
Као што знате, ми у ВМА свакодневно освајамо нове методе дијагностике и лечења, убрзавамо технолошки обнову, перманентно радимо на унапређњу наставног и научно-истраживачког процеса, публицистичке делатности као и на међународној сарадњи. У свему томе, морам и данас овде рећи имамо јасну подршку Министарства одбране Републике Србије.
Сaмо у протeклих годину дана  посетиле су нас највише војноздравствене и медицинске делегације 57 земаља света. Пре пар дана вратио сам са 14. конгреса Балканског комитета војне медицине чији смо активни члaн од прошле године и где је наша делегација предвођена еминентним стручњацима из разних области медицине имала јединствен, квалитетан и изузетно запажен наступ. У току ове године боравили смо у посети санитетским службама Турске, Туниса, Немачке, Аустрије, НР Кине. Наши стручњаци иду у свет по нова знања, али и лекари из света долазе у ВМА да овде од нас уче.
Овде морам напоменути још један важан сегмент- тзв. војно-цивилна сарадња са клиничко-болничким центрима, универзитетима и вишим школма у Србији, као и бањско-климатским и рехабилитационим центрима је све интензивнија и плодотворнија. Свакодневно, примером и делом показујемо да ВМА не станује само овде, у Црнотравској 17, већ у сваком делу наше земље. Оно што знамо несебично делимо са другима, јер, као што знате, научна и стручна информација и нема вредност ако се не подели са другима. Наши стручњаци су ево пре два дана, у сарадњи са колегама из КЦ Ниш успешно извршили и двадесету трансплантацију бубрега у Нишу. Желели смо да своје колеге са југа Србије научимо и оспособимо за извођење овог поступка и у томе смо успели! Трансплантациона хирургија, ма колико компликована била није и не сме бити привилегија само  најразвијених престоничких центара, већ императив здравља и живота који нема територијалне одреднице и мора бити под истим условима и приоритетима доступан свима.
Даме и господо, ови сертификати које данас и званично добијамо, као што рекох,представљају још једну потврду да радимо добро али и велики подстицај за наш даљи рад и свакако велики допринос угледу и кредибилитету ВМА и нови импулс на пољу међународне сарадње. Као први човек установе и као лидер тима чија је јединствена девиза да увек може и више  и боље, обећавам Вам да нећемо посустати, а Ви сте ту уосталом као и сви наши грађани, колеге и наши партнери, али и ове строге и врло непристрасне и одговорне сертификационе и акредитационе комисије, да рад ВМА и даље оцењујете и процењујете  мерилима професије, угледа и квалитета.“ рекао је на данашњој  конференцији начелник ВМА, генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић.
 „Увођењем стандарда, имплементацијом процедура и добијањем сертификата рад на пољу менаџмента квалитета у ВМА није завршен. Сви припадници ВМА свесни су своје одговорности и значаја рада на овом пољу и спремно га прихватају“ нагласио је генерал Јевтић.  
Данашњем свечаном уручивању сертификата и додели акредитација присуствовали су чланови Колегијума ВМА, као и начелници акредитованих лабораторија и осталих организацијских целина ВМА.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас