jov_2481_1605528906.JPG

ВМА ће добити енергетски ефикасну зграду

16. 11. 2020

Потпредседник Владе Србије и министар одбране др Небојша Стефановић и потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић одржали су данас састанак Радне групе за праћење активности на реализацији „Пројекта изградње објеката енергетске ефикасности на Војномедицинској академији“.
На састанку је било речи о тренутном пресеку и стању пројекта, као и наредним корацима у вези са израдом недостајуће пројектне документације и финализацији финансијских уговора.
Министар Стефановић рекао је да је реч о пројекту од капиталног значаја, те да су Министарство одбране и ВМА спремни да ураде све што је до ових институција, али и да пруже подршку осталим партнерима у систему, како би што брже и ефикасније реализовали пројекат.
„Хвала свима на подршци, Министарство рударства и енергетике су кључни имплементатор пројекта, а ВМА као установа светског гласа у којој деценијама није било значајније инвестиције корисник. Надљудским снагама и квалитетом људи они одржавају углед институције и завршетком пројекта то ће бити капитално за целу земљу“, рекао је Стефановић.
Процењена вредност прве фазе пројекта је 100 милиона и план је да се финансира из зајма Немачке развојне банке (KfW), донације WBIF фонда и IPA средстава.
Војномедицинска академија изграђена је 1981. године и 1982. је пуштена у рад. Упркос добром одржавању и тренутном стању, потребна је реконструкција техничких система и инсталација, енергетска санација термичког омотача као и реконструкција котларнице и топловода, која мора бити готова до краја 2021. године. Наш заједнички циљ је да убрзамо активности и паралелно реализујемо различите фазе. Нема разлога да не будемо ефикаснији уколико радимо сви заједно. Јер овим пројектом уштедеће се минимум 30 одсто потрошене енергије“, рекла је Михајловићева.
Састанку су присуствовали и остали чланови Радне групе - представници  Министарства одбране и Министарства рударства и енергетике, Министарства финансија, Министарства здравља, Немачке развојне банке (KfW) и Канцеларије за управљање јавним улагањима.
 
ВИДЕОГАЛЕРИЈА
 
 
 
16.11.2020
mp4 (59,72 MB)
 
Састанак

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас