Comeds.jpg

ВМА на COMEDS-у

24. 06. 2015

Састанак Комитета начелника војног санитета земаља чланица НАТО и Партнерства за мир (COMEDS) одржан је од 2. до 4. јуна 2015. године у Берлину, Немачка. Овом редовном састанку COMEDS-а, 43. по реду, присуствовали су представници 33 земље, и то 22 земље чланице НАТО и 11 земаља чланица Партнерства за мир. Испред Министарства одбране Републике Србије састанку је присуствовао заступник начелника Војномедицинске академије пуковник проф. др Зоран Шегрт.
Током састанка разматрана су редовна питања и представљани извештаји о активностима које су у различитим областима, а од значаја су за рад COMEDS-a, реализоване између два састанка, али су истовремено разматрана питања која могу бити од изазова у наступајућем периоду. Посебно интересантна била су излагања представника земаља која су активно, на терену, са својим контингентима учествовале у организацији и збрињавању у жариштима еболе у земљама Африке. Једна од интересантних тема је била посвећена и проблему недостатка лекара и другог квалификованог медицинског особља, глобално, у свету, што посебно долази до изражаја у одређеним, ванредним околностима. Посебан осврт био је посвећен и теми медицинског руковођења, као једног од битних елемената за даљу организацију медицинске службе.
COMEDS је највиши орган НАТО задужен за медицинска питања. Представља централно место за разматрање и координацију питања из домена војне медицине, као и за давање медицинских савета Војном комитету НАТО. Своје састанке одржава два пута годишње. Србија, као земља учесница Програма "Партнерство за мир", активно учествује у раду COMEDS-а, што је од великог интереса за многа питања из области војног здравства, а нарочито имајући у виду активно учествовање српских санитетских тимова у мировним мисијама Уједињених нација и Европске уније. Медицински тимови Републике Србије тренутно учествују у мисијама у Демократској Републици Конго, Сомалији, Малију и Централноафричкој Републици.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас