Festival_zdravlja_jesen2018.jpg

ВМА на јесењем Фестивалу здравља

09. 10. 2018

На јесењем Фестивалу здравља, који је од 4. октобра до 5. октобра 2018. године под слоганом „Мисли раније, бирај здравије“ одржан у Дому Војске Србије у Београду, војно здравство представила је Војномедицинска академија.
Отварајући Фестивал, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику у Влади Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да се порука слогана Фестивала односи на превенцију, на то колико је важно што више знати о многим болестима и радити на спречавању њиховог настанка.
- Највеће богатство је здравље. А понекад заборављамо да здрав човек има хиљаду жеља, а болестан само једну – да буде здрав. Лекари којима смо окружени имају вештине којима успешно лече. Сматра се да није најбољи онај лекар који успешно лечи него онај који уме и да спречи и да лечи, а и да научи грађане како спречити болест – истакла је министарка и рекла да ће сви који посете Фестивал моћи да сазнају нешто више о здравим стиловима живота.
На значај превентиве и важности васпитања о култури здравља пре свега најмлађих, подсетио је проф. др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља. Он је истакао да статистика јасно говори да је Србија, када је реч о незаразним хроничним болестима, изузетно неславно високо позиционирана на европским листама.
У име Министарства одбране присутнима се обратио начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци. мед. Угљеша Јовичић и подсетио да је војно здравство редовно подржава све манифестације које за циљ имају скретање пажње јавности на редовну контролу здравља. Истакао је да акција превентивних прегледа различитих специјалности, коју у циљу побољшања здравља грађана организују Министарство здравља и Министарство одбране, траје целе године, као и да је само у војноздравственим установама у претходних годину дана одржано преко 10 акција бесплатних прегледа за све грађане.
Војно здравство је на пролећном Фестивалу здравља представила Војномедицинска академија. У циљу указивања на један од фактора ризика за настанак бројних кардиоваскуларних обољења, на штанду ВМА током оба дана Фестивала сви заинтересовани грађани могли су да ураде скрининг крвног притиска, док је другог дана био омогућен преглед ухрањености организма у оквиру саветовалишта о здравој исхрани.
На здравственој трибини ВМА и дневног листа „Политика“ било је речи о правилном, односно неправилном вежбању и повредама које на овај начин могу настати, а о тој актуелној теми са свог аспекта говорили су лекари ВМА - специјалиста физикалне медицине др Александра Вукомановић, специјалиста спортске медицине мајор др Дениел Пешић и специјалиста неурологије мајор др Виктор Пасовски.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас