SerbiaPrevent.jpg

ВМА на конгресу превентивне кардиологије

03. 10. 2023

На конгресу превентивне кардиологије, који је други пут по реду одржан 28. и 29. септембра 2023. године у Београду, радове на тему превентивне кардиоваскуларне медицине представили су и лекари ВМА.
Лекари ВМА учествовали су у оквиру засебне сесије под називом „Традиционални кардиоваскуларни фактори ризика и нови кардиоваскуларни маркери: да ли је здрав војник у ствари привидно здрава особа?“.
Пуковник доц. др Ненад Ратковић и доц. др Немања Ранчић, поред улога модератора сесије, одржали су запажена предавања о превенцији кардиоваскуларних болести у Србији и представили резултате студија које се тичу везе између концентрације Ц-реактивног протеина високе осетљивости у плазми и традиционалних кардиоваскуларних фактора ризика код активних војних лица у Републици Србији, као и анализе трошкова скрининг програма на исхемијску болест срца спроведеног међу активним војним лицама у Републици Србији. Уз њих, др Маја Стојановић говорила је о актуелним препорукама традиционалних кардиоваскуларних фактора ризика и нових кардиоваскуларних маркера, а др Милена Пандрц о преваленци традиционалних кардиоваскуларних фактора ризика за коронарну артеријску болест и повишеног фибриногена међу активним војним лицима.
Конгрес је одржан у организацији Радне групе за превенцију и рехабилитацију кардиоваскуларних болести Удружења кардиолога Србије. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас