MO_Finska_25102018.jpg

ВМА посетила делегација Министарства одбране Финске

25. 10. 2018

Делегација Министарства одбране Републике Финске на челу са сталним секретаром Јука Јустијем, која у оквиру редовних билатералних консултација у области одбране борави у посети Министарству одбране Републике Србије, посетила је данас Војномедицинску академију (ВМА).
Заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић упознао је саговорнике са делокругом рада и начином организације ове војноздравствене институције. Рекао је да ВМА представља не само импресивну грађевину већ и 174 године дугу богату историју војног здравства. Поред лечења војних и цивилних осигураника, што је и примарна сврха постојања ове болнице, ВМА негује и образовну и научноистраживачку функцију, што је важно за очување континуитета пружања врхунске здравствене услуге.
Декан Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране пуковник проф. др Тихомир Илић представио је Факултет који тренутно школује шест класа основних академских студија медицине. Декан Илић је нагласио да је традиција образовања војног здравства много дужа, али да је формализована оснивањем Медицинског факултета ВМА 2009. године, који је део најмлађег државног Универзитета, Универзитета одбране. Рекао је да је на овом факултету већ дипломирало преко 100 војних лекара са највишим универзитетским просеком студирања, а да од ове године школује и цивиле без обавезе даљег ангажовања у Министарству одбране.
Делегација Финске посету је завршила обиласком ВМА кроз коју је могла детаљније да се упозна са капацитетима ове војноздравствене установе.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас