87.jpg

ВМА У 2010 ГОДИНИ: РЕЗУЛТАТИ, ПРИЗНАЊА И ВИЗИЈЕ

28. 01. 2011

Београд, 28.јануар - Када је реч о оствареним резултатима и постигнутим успесима у домену лечења, образовања, научноистраживачког рада, међународне сарадње, 2010. годину оцењујем као најуспешнију у протеклој декади – истакао је начелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић на годишњој анализи функционалне спосбности ВМА за 2010 годину. 

Овом значајном скупу су присуствовали и државни секретар МО задужен за војно здравство др Зоран Весић, бригадни генерал доц. др Вељко Тодоровић, начелник Управе за војно здравство, представници управа Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, Војне академије, као и војноздравствених установа Ниша, Новог Сада и Центра војномедицинских установа Београд.

- Много је постигнутих циљева и остварених резултата. Издвојио бих повећање медицинских услуга које у зависности од области до области износи од 10 до 20 одсто. Од марта прошле године сваке среде функционишемо као ургентни центар српске медицине. Овом задатку, као и реализацији наших обавеза из домена функционалне интеграције у систем јавног здрaвства Србије, веома одговорно приступамо, ни у једном моменту не запостављајући наше приоритетне задатке и обавезе, а то је пре свега брига о нашим војним осигураницима - казао је генерал Јевтић.  

- Ресертификовали смо ИСО стандарде квалитета. Остварили смо веома успешну сарадњу са свим медицинским факултетима у нашој земљи. Обележавамо две године рада Високе школе ВМА са веома добрим резултатима. У Школи резервних официра током прошле године завршено је школовање две класе официра санитетске и ветеринарске службе и у току је трансформација школе у Регионални тренинг центар. Учешће припадника ВМА у мировним мисијама у Чаду и Конгу, такође је обележило активности наше установе и још једном потврдило да наше Министарство одбране с правом и поносом може да рачуна на припаднике санитета у свим међународним активностима. У оквиру тога остварена је веома успешна војномедицинска сарадња са многим земљама у Европи и свету, а 17 делегација највишег ранга је посетило ВМА. – нагласио је генерал Јевтић. У свом излагањау он се осврнуо и на веома успешну сарадњу са представницима привредног, јавног и културног живота Србије.

- Усавршавању запослених се посвећује посебна пажња, као и технолошкој обнови установе, у чему имамо јасну подршку нашег Министарства одбране и с тим у вези направљени су планови даљег улагања. – казао је Јевтић. Он је подсетио и да су постигнути резултати крунисани бројним наградама и признањима посебно истакавши награду Сунчани сат за најбољу здравствену установу у 2010. години. – То је признање које смо добили од колега, а таква су највреднија. – рекао је начелник ВМА.

- Наша је обавеза да данас критички сагледамо све што смо радили и урадили прошле године, али и да усвојимо визију за текућу годину и за наредни период, за све оно што ВМА треба да уради да би могла да оправда поверење и углед који има у систему одбране, друштву и држави, али и ван граница наше земље. –истакао је начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић.


Државни секретар за војно здравство господин др Зоран Весић оценио је да је прошла година била веома успешна за ВМА и војно здравство у целини, захваљујући пре свега опремању и улагању у кадар, и бројним функционалним прилагођавањима која су подигла ефикасност наше војноздравствене службе .

- Више се не поставља питање где је место ВМА, за разлику од пре 5-6 година. И ту је стављена тачка. ВМА је део Министарстсва одбране, а наш војноздравствени систем је препознат и у региону и Европи. – казао је др Зоран Весић. У свом излагању он се посебно осврнуо на Високу школу ВМА која ће ускоро формално прерасти у Медицински факултет Универзитета одбране који је већ акредитован. - Јако је битна и сарадња са цивилним сектором. Функционална интеграција ВМА у мрежу здравствених установа Србије помаже из неколико разлога – разноврсније патологије и попуњавање дела капацитета који би био празан и што је најважније ствара додатни приход који представља базу за даље опремање ВМА и других војноздравствених установа и усавршавање кадра.-казао је Весић.

Државни секретар је рекао да је у децембру прошле године почела израда интегрисаног здравственог информационог система у Војсци и најавио да ће иста бити завршена до краја 2012.године.

О оствареним резултатима и функционисању ВМА у 2010. години, као и о плановима њеног даљег рада и напретка из домена своје надлежности реферисали су чланови Колегијума начелника ВМА, начелници Група клиника и института, декан Високе школе ВМА и командант Школе резервних официра, представник руководства задужен за контролу квалитета менаџмента, а у раду анализе активно су учествовали и сви руководиоци организацијских целина ВМА.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас