29072022.jpg

Војно здравство јаче за 53 новозапослених, систематски специјалистички прегледи за војне пензионере

29. 07. 2022

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас обележавању 183 године од оснивања војне санитетске службе на Војномедицинској академији, где су уручена решења о пријему у стални радни однос за 53 новозапослених у војне болнице и центре Управе за војно здравство. Министар Стефановић је, такође, наложио акцију систематских специјалистичких прегледа за војне пензионере, која ће бити организована следеће недеље.
- Задовољство ми је што могу да вам честитам овај дан, зато што ви чините стуб заштите свих нас. Војномедицинска академија, као и Управа за војно здравство симбол су, рекао бих, не само Министарства одбране и наше војске, већ и један од важних симбола здравства Србије. И драго ми је што толико нових, младих људи, стручних, паметних и способних долази у наше војно здравство. Била је борба, имали смо много састанака и искрено нисам био потпуно сигуран хоће ли бити интересовања, хоћемо ли имати начин да привучемо нове људе, а да не иду у друге установе или у иностранство, већ да се запошљавају у својој земљи – рекао је министар Стефановић.
Он је истакао да су председник Вучић, Влада, министар здравља, али и наше министарство и сви људи из војног здравства даноноћно радили на том задатку и учинили огроман искорак у напретку нашег здравства.
- И заиста то кажем, не као флоскулу, већ искрено као грађанин Србије, поносан сам на све шта је све урађено, колико смо напредовали, колико смо постали способни да бринемо о здрављу нашег народа, чак, рекао бих, понекад у немогућим ситуацијама. Упознао сам огроман број људи, који су били, а неки од њих су и данас у режиму ковид болница. То је ужасно тежак посао и не говорим само у смислу колико је то сати рада и колико су сложени услови у којима раде, почев од самог облачења скафандера и заштитне опреме, већ и у смислу стреса да гледате људе којима некада не можете у потпуности да помогнете, али се борите за њих, борите се за њихов живот даноноћно,  борите се да учините да напусте ту болницу здрави и да оду својим кућама. И зато вам дугујемо искрену захвалност и зато смо поносни на наше лекаре и медицинско особље и оне људе које се не виде увек, али који једнако доприносе да лечење буде успешно - рекао је министар Стефановић.
Он је најавио и наставак улагања у војно здравство.
- Морамо да наставимо да улажемо, о томе смо разоговарали и одвојили и средства и планирамо да у наредним годинама купимо нову опрему и технику која ће учинити да Војномедицинска академија и Управа за војно здравство наставе да буду стуб на које се ми сви ослањамо. Хоћемо да овим људима пружимо добре услове рада и да се боримо за ново повећања плата и хоћемо да грађани знају да када дођу у било коју установу војног здравства могу да рачунају на то да ће дати све од себе да им помогну, да их излече и да брину о њима. Та брига и нега о људима, нешто је по чему је војно здравство изузетно познато и на томе заиста хоћу искрено да вам честитам и у овом дану - рекао је министар Стефановић.
За наредну недељу, министар Стефановић је најавио велику акцију прегледа за пензионере у више градова.
- Хоћу да организујемо једну велику акцију наредне недеље, да покажемо и бригу о нашим пензионерима. У Нишу, Новом Саду, и овде у Београду имаћемо специјалистичке кардиолошке прегледе за наше пензионере који неће морати да чекају, а овде у Београду ће бити организовани на ВМА и офталмолошки прегледи. Желим да им и на овај начин укажемо поштовање и захвалност  за све оно што су они урадили за ову земљу док су служили часно у својој Војсци и Министарству одбране –рекао је министар.
Он је честитао и новозапосленим припадницима Управе за војно здравство.
- Изабрали сте веома часну, озбиљну и одговорну професију а ја могу да вас уверим да сте дошли у најбоље место у Србији да направите те прве кораке и са правим људима на које сам заиста искрено поносан - рекао је министар Стефановић
Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др Радивоје Анђелковић истакао је значај војног санитета и рада свих лекара, медицинских сестара и техничара који су кроз историју увек били са својим народом у првим борбеним редовима.
- Техничко и технолошко осавремењивање и развој капацитета службе за још активније учешће у све три мисије Војске Србије је приоритет развоја, али на првом месту је увек било и биће улагање у кадар, његово  усавршавање и кондицирање. Актуелна ситуација и резултати постигнути у борби са Ковидом-19 још једном су показали снагу и значај војне санитетске службе за наш народ и државу - рекао је генерал Анђелковић.
Савремена санитетска служба темељи се на дугој традицији започетој 30. јула 1839. године када је указом постављен први штабни доктор, што уједно представља и први званичан документ о раду војне санитетске службе.

ВИДЕОГАЛЕРИЈА

 

 
29.07.2022
mp4 (90,52 MB)
 
Дан санитетске службе
 
29.07.2022
mp4 (410,19 MB)
 
Обраћање министра Стефановића
 
29.07.2022
mp4 (54,28 MB)
 
Обраћање генерала Анђелковића

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас