UVZ05072021.jpg

Војно здравство јаче за 72 запослених

05. 07. 2021

Војно здравство добило је појачање у виду 72 новозапослених којима је  потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић данас уручио решења о заснивању радног односа на неодређено време на  свечаности одржаној у Војномедицинској академији. Честитајући им на сталном запослењу Стефановић је истакао да ни у једном тренутку у будућем раду не смеју заборавити колико је поверење које грађани имају у војно здравство.
- Овде има лекара, стоматолога, медицинских сестара, техничара, као и људи који ће радити на другим пословима који су исто тако важни за фунционисање здравства. И сви сте подједнако важни за овај систем, за ову земљу, важни сте за наше грађане. Епидемија ковида19 показала је, не само колико је важан здравствени систем и да он буде чврст, челичан, отпоран, прилагодљив и способан да се адаптира на изазове, већ колико су важни и разговор и указана пажња сваком пацијенту - рекао је министар Стефановић.
Он је додао да је много пута разговарао и са људима који раде у црвеној зони и са онима који раде са нековид пацијентима, а који су на своја леђа преузели огроман терет у претходном периоду.
- Изазов је био тежак, још увек је, али је процес вакцинације дао значајне резултате у сузбијању пандемије. У нашем систему до сада је вакцинисано око 75-76% људи, разговарао сам са колегама из здравства и хоћу да тај проценат у Министарству одбране буде и 90%, зато што ми тиме показујемо одговорност. Видели сте да се појављују и нови сојеви вируса и ми морамо због грађана да покажемо одговорност, јер је наш посао и војнички. Наш посао је да будемо спремни да се ставимо у одбрану отаџбине кад год то отаџбина од нас буде тражила. Због тога ми немамо привилегију да можемо да бирамо да ли ћемо бити на услузи или нећемо и због тога је вакцинација у систему одбране од изузетне важности – нагласио је министар одбране.
Министар Стефановић поручио је новим колегама, који су данас добили стални посао, да ни у једном тренутку не забораве колико је поверење које грађани имају у војно здравство.  
- Зато вас молим да се увек нађете пацијентима, не само медицински него да им се нађете и као људи. Да покушате да разумете и њихове страхове и све оно што их боли и мучи, јер често је та лепа реч, тај људски контакт - први, кључни корак ка потпуном оздрављењу. То људима често много значи на путу ка оздрављењу. Лепа речи и осмех не коштају, а пацијентима много значе – истакао је министар Стефановић.
Свима који су засновали радни однос у војном здравству, министар Стефановић је честитао, али и захвалио што су изабрали ову професију, за коју каже да је много више од тога.
- Ово је много више од професије. Хоћу да вам се захвалим и зато што сте се определили баш за војно здравство. Војно здравство је у нашем систему Министарства одбране и Војске Србије изузетно важно и има један непроцењив значај. Као што знате, војска се никада када је тешко није склањала. Увек је била уз свој народ, увек се борила и увек је поносно носила име Србије. То очекујем и од вас – рекао је Стефановић.
- Наша Невена Јовановић, капетан прве класе из „Кобри", сваке недеље освоји неку златну медаљу. Ево и јуче је освојила једну од златних медаља у трци. Зашто је помињем? Ви ћете трчати неке друге трке, али немојте да имате сумњу да од вас очекујемо исто – само прво место. Под један, зато што су животи људи у вашим рукама, здравље наше војске и добробит наших грађана. И под два, зато што смо ми Министарство одбране и Војска Србије, и ми не признајемо друго место – рекао је Стефановић.
Добродошлицу у систем војног здравства новим колегама пожелео је начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, речима да се кроз историју дужу од 180 година од свих војних „санитетлија" увек очекивало најбоље и највише.
- Велико поверење грађана у војног медицинара стицано је генерацијама и то кроз најтеже године. Та дугогодишња традиција обавезује сваког од нас, не само да будемо бољи од наших претходника, већ да будемо и најбољи у позиву који смо одабрали. Од нас, а сада и од вас, очекује се велико залагање, истрајност, посвећеност, стручност. То су основне смернице и добар темељ за успешну каријеру у систему војног здравства – истакао је пуковник проф. др Вукосављевић и додао да заузврат запослени добијају могућност да на основу постигнутих резултата и личних амбиција напредују даље у каријери, усавршавају се и имају сигурност, која је у данашње време и те како важна.
Виолета Арсеновић, по занимању медицинска сестра, истиче да уговор за рад на неодређено време и запослење на ВМА представљају велику  прекретницу у њеном животу.
- За мене је ово прилика да радим у великом колективу, за шта до сада нисам имала искуства. Један нови изазов у мом животу, тако да се радујем новом почетку – рекла је Виолета Арсеновић.
Посао у ВМА добио је и максилофацијални хирург Урош Марјановић.
- Велика ми је част зато што сам се одшколовао овде и зато што су моји ментори препознали у мени квалитет и показали иницијативу и да ме задрже овде. Такође, велика је и одговорност да оправдам то њихово очекивање – рекао је Марјановић.
Од данас, уговор за стално запослење у Централној апотеци добила је Биљана Стевановић Перуничић, која не крије задовољство што је овај уговор уследио након четири година рада на привременим пословима у војном здравству.
- За мене ово пуно значи. Самим тим што сам четири године радила на привеменим пословима упозната сам са системом рада Министарства одбране али, нормално да увек постоје нови изазови. Радујем се новим колегама – поручила је Биљана Стевановић Перуничић.
Највећи број запослених којима су данас уручени уговори су из медицинске струке. Они ће бити распоређени у Војномедицинску академију, Војну болницу Нови Сад, Централну апотеку и Центар ветеринарске службе.
 
ВИДЕОГАЛЕРИЈА
 
 
 
05.07.2021
mp4 (154,09 MB)
 
Уручење решења о заснивању радног односа
 
05.07.2021
mp4 (223,79 MB)
 
Обраћање министра Стефановића
 
05.07.2021
mp4 (81,64 MB)
 
Обраћање пуковника Вукосављевића
 
05.07.2021
mp4 (24,96 MB)
 
Изјава Виолете Арсеновић
 
05.07.2021
mp4 (21,18 MB)
 
Изјава Уроша Марјановића
 
05.07.2021
mp4 (30,87 MB)
 
Изјава Биљане Стевановић Перуничић

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас