Vojno_zdravstvo_SajamKnjiga_2018_sajt.jpg

Најава активности Министарства одбране и Војске Србије на Сајму књига

23. 10. 2018

У 11 часова - „Војно здравство у систему одбране“
Овај сегмент система одбране представиће припадници Војномедицинске академије путем презентација о функционисању војног здравства, учешћу санитетских тимова у мултинационалним операцијама и могућностима лечења у војноздравственим установама.

ПРОМОЦИЈЕ КЊИГА
12 часова - Едиција МЕДИЦИНА- „Клопка за гелере – у служби мира и хуманости“, Душанка Мандић.
Ратне деведесете године прошлог века изнедриле су иновативни патент клопка за гелере др Душанке Мандић, као средство за лечење рањеника. Њена хуманост представљена на делу и значај овог изума делегирали су је за добијање признања Светске организације за интелектуалну својину Уједињених нација „Жена ‒ светски проналазач” 1996. године.
Применом клопке пацијентима се неинвазивном методом извлаче гвожђевити предмети, смањују болови и стварају услови за нови, квалитетнији живот. Више стотина медицинских картона бележи позитивне ефекте употребе овог изума, а специфични случајеви описани су у књизи. Од 2007. године овај патент је уврштен у медицинска средства и званично се примењује као нова технологија у медицини, а има и примену у лечењу других тегоба пацијената.

13 часова – „Историја сестринства у Србији – од манастирских болница до краја Другог светског рата“, Стојанка Ковачевић Копривица.

16 часова - Љубомир Милић: „Моравска дивизија II позива – дневник“, приређивач др Александар Животић
Пишући своја сећања на командовање Моравском дивизијом другог позива, генерал Љубомир Милић ослањао се на дневник који је водио током читавог периода Великог рата, као и сећање за које је у моменту писања дела сам сведочио да је још „увек било свеже”. Сматрао је да ће својим делом, писаним на основу извора који званичним државним и војним органима нису били доступни, попунити постојећу празнину у излагању рада појединих јединица током Првог светског рата. И уистину, генерал Милић је својим трудом надоместио постојеће недостатке у до тада познатим радовима, старајући се да што је могуће детаљније и целовитије осветли активности своје дивизије, као и ратне напоре и подвиге својих бораца.
Двотомно издање обогаћено је уводном студијом и специфичним приређивачким поступком проф. др. Александра Животића, који је приказао околности у којима је овај мемоарски запис настао и његове особености, биографију генерала Љубомира Милића, као и шири контекст војних и политичких околности у којима је дело настало.

ПРОЈЕКЦИЈЕ ФИЛМОВА ВФЦ „ЗАСТАВА ФИЛМ“

од 14 часова:
-„170 година Војномедицинске академије“
- „Војна болница Ниш“

ТРИБИНА
18 часова - „Последице употребе осиромашеног уранијума током НАТО агресије“
Учествују: генерал у пензији Слободан Петковић, проф. др сц. мед. Бранка Ђуровић, начелница Одељења за радиолошку заштиту у Институту за медицину рада Сектора за превентивну медицину ВМА, др Мирјана Анђелковић Лукић. Модератор Мира Шведић, уредник Медија центра „Одбрана“.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас