241.jpg

100 godina vojne dermatovenerologije

27. 11. 2009

Beograd, 27.novembar – Svečanom akademijom u amfitateru VMA obeleženo je 100 godina postojanja dermatovenerološke službe u Vojsci Srbije.
Zaposlenima u Klinici za kožne i polne bolesti VMA, kao i njihovim prethodnicima i učiteljima, veliki jubilej čestitao je načelnik VMA general-major prof.dr Miodrag Jevtić. – VMA je danas ponos naše vojske i države, po veličini, kapacitetima i rezultatima rada, kažu, treća vojnozdravstvena ustanova u svetu. Dugogodišnju borbu da sačuvamo akademski značaj i potencijal naše kkuće konačno smo realizovali osnivanjem medicinskog fakulteta u kome se školuju budući vojni lekari, prisutni smo na svakom delu teritorije naše zemlje, o našim mogućnostima govori se u najprestižnijim svetskim centrima sa kojima ostvarujemo saradnju. A naš hirurški tim u srcu Afrike pokazao je stručnost, osposobljenost, humanost srpskog lekara i vojnika i posvećenost svojoj VMA. – rekao je general Jevtić i dodao da u svom stvaralačkom i radnom zanosu na neprekinutom 165-godišnjem VMA-ovskom putu stalnog stručnog i naučnog napretka i razvoja postoje trenuci kada mora za trenutak da se zastane, osmotri pređeni put i odrede smernice daljeg kretanja. - Zato i obeležavamo jubileje -istakao je Jevtić i naglasio da je obeležavanje 100 godina vojne dermatologije. izuzetno vredan jubilej i prilika da se podsetimo šta smo uradili za ovih 100 godina ali i da predočimo viziju za najmanje isto toliko godina pred nama.
- Tim stručnjaka kojim danas uspešno rukovodi pukovnik prof.dr Radoš Zečević ima čime da se ponosi ali sigurno ima i veliku odgovornost-kazao je načelnik VMA. - Sjajna dela Vaših prethodnika obavezuju Vas da nastavite putem stalnog unapređenja dijagnostičkih i terapijskih postupaka, putem intenzivnog naučnoistraživačkog rada čiji će rezultati biti ugrađeni u svakodnevnu praksu, ali i o kojima će se raspravljati i debatovati na stručnim skupovima u zemlji i svetu i koji će biti originalni doprinos daljem razvoju srpske i svetske dermatologije. Na tom i takvom putu imaćete jasnu i sigurnu podršku Uprave VMA i moju lično. – poručio je general Jevtić pripadnicima Klinike za kožne i polne bolesti VMA.
Pukovnik prof.dr Radoš Zečević sa saradnicima, majorom dr Miroslavom Dinićem i vs doc.dr Lidijom Kandolf-Sekulović, predstavio je najznačajnije momente iz istorijskog razvoja vojne dermatologije, ukazao na njen sadašnji trenutak kao i na planove daljeg razvoja Klinike za kožne i polne boelsti VMA.
Kožno-venerično odeljenje Opšte vojne bolnice formirano je 1909. godine, kao jedno od šest odeljenja bolnice, na čelu sa načelnikom sanitetskim kapetanom dr Milutinom Pop Jovanovićem. Godine 1960. formirana je Klinika za kožne i bolesti VMA sa 60 bolesničkih postelja, alergološkom ambulantom i patohistološkom laboraotirjom koja se dalje organizaciono i funkcionalno jačala u skladu sa razvojem svetske dermatologije.
Od 1972. godine u sastavu Klinike nalazi se i imunološka laboratorija i ambulanta za korektivnu dermatologiju u okviru koje se obavlja fototerapija, elektrohirurgija kože i krioterapija.
Pod rukovodstvom pukovnika profesora dr Đorđija Karadaglića Klinika za kožne i polne bolesti VMA dosegla je svoje stručne i naučne zenite. Tokom 2000. godine štampano je dvotomno kapitalno izdanje pod nazivom Dermatologija, u čijem su stvaranju učestvovali lekari i nastavnici Klinike kao i saradnici iz brojnih civilnih zdravstvenih ustanova. Knjiga predstavlja vredan udžbenik i prilog za istoriju vojne dermatologije.
Danas je Klinike za kožne i polne bolesti VMA moderno organizovana celina u čijem radu učestvuje 9 (devet) lekara specijalista dermatovenerologije, među njima jedan profesor i jedan docent i 9 medicinskih tehničara koji su angažovani i u radu Kabineta za kožne i polne bolesti i funkcionalne dijagnostike DPC VMA. Lekari klinike aktivno učestvuju kao nosioci ili saradnici na više naučnoistraživačkih zadataka koji se sprovode u VMA iz oblasti dijagnostike i lečenja malignih melanoma i psorijaze.
Dermatovenerolozi VMA godišnje ambulantno pregledaju oko 20.000 pacijenata, a u Klinici se hospitalizuje njih oko 800.
Stručnjaci ove prestižne klinike opredenjeni su da u budućnosti zadrže jednu od vodećih pozicija u srspkoj dermatologiji i to pre svega u oblastima lečenja autoimunskih buloznih dermatoza, psorijaze, eritemskog lupusa, atopijskog dermatitisa, urtikarije i angioedema, kutanih manifestacija internih bolesti i kutanih limfoma kao i u oblasti dermoskopije. Napravljeni su detaljni planovi daljeg razvoja u domenu primene fotodinamske terapije, dermatološke onkologije i dermatološke hirurgije, a radi se na stalnom unapređenju imunodermaotloških procedura, kao i estetske i pedijatrijske dermatologije.
Povodom velikog jubileja, nekadašnjim rukovodiocima i pripadnicima Klinike za kožne i polne bolesti VMA uručene su prigodne povelje, a priznanja za uspešnu dugogodišnju saradnju dodeljena su dermatovenerološkim službama KC Srbije, KCVojvodine, KCNiš i KBC Zvezdara.
 
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas