Program zaveštanja organa
Program zaveštanja organa i izdavanja donorskih kartica u Srbiji prvi put je pokrenut 2002. godine na Vojnomedicinskoj akademiji u cilju popularizacije i unapređenja programa kadaverične transplantacije.
U skladu sa Zakonom o presađivanju ljudskih organa i Zakonom o ljudskim ćelijama i tkivima Republike Srbije usvojenim u julu 2018. godine, obustavljeno je izdavanje donorskih kartica i u Vojnomedicinskoj akademiji kao jednoj od zdravstvenih ustanova gde su svi zainteresovani građani mogli da poruče obrasce ili lično potpišu karticu.
Novim zakonom zaveštanje organa regulisano je pretpostavljenom saglasnošću što podrazumeva da se svi punoletni građani naše zemlje u slučaju moždane smrti smatraju potencijalnim davaocima organa ukoliko se nisu pismenim ili usmenim putem izjasnili suprotno Upravi za biomedicinu Ministarstva zdravlja.
Zbog svega navedenog donorske kartice više nisu potrebne, ali je, kao što je bilo i do sada, neophodno da građani sa svojom odlukom upoznaju najbliže članove porodice. Jer uprkos izmeni zakona i dalje je potrebna saglasnost najbližih članova porodice kako bi se organi osobe koja je doživela moždanu smrt upotrebili za lečenje drugih ljudi transplantacijom.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas