Prvih 180 godina
 
VMA je proslavila 180. rođendan, u službi svog naroda, svoje vojske i države.
Povodom ovog jubileja koji retko ko u zemlji i šire ima priliku da slavi, teško je sumirati čak i samo deceniju iza nas, a kamoli po svim merilima obavezujuću istoriju i tradiciju koju baštini VMA.
Uoči rođendana, od kojih je do sad baš svaki zasluživao snažne reči i kapitalna dela, pred nama je ove godine bio čitav niz zadataka, da na adekvatan način prikažemo i obeležimo celovitost postojanja VMA. Ova institucija predstavlja simbol nastanka i razvoja sanitetske službe Srbije i čini čvrst temelj naše, ne samo vojne, nego i srpske medicine uopšte. Decenijama se održava i usavršava stručni, edukativni, naučnoistraživački i svaki drugi rad generacija najboljih vojnih i civilnih lekara i sestara zaposlenih u njoj, osiguravajući na taj način, kontinuitet poverenja svih pacijenata i naroda u uspešno lečenje, edukaciju i kvalitetnu negu.
O VMA su do sada pisana brojna istorijska dela, a njena je vrednost svakodnevno rasla i jačala. Uložili smo veliki trud, da pored podsećanja na najvažnije trenutke iz prethodnih 180 godina, upoznamo sve sa kontinuitetom napretka i razvoja ove prve vojnozdravstvene ustanove, koja se razvijala od Centralne vojne bolnice Vojske Kneževine Srbije 1844. godine, pa do današnjeg „hrama zdravlja i obrazovanja“, na ponos naše zemlje i van njenih granica.
Vojnomedicinska akademija je napravljena sa idejom večnosti, a početna tačka uspeha je želja. Svi zaposleni u VMA imaju želju da svakodnevicu učine lepšom, to je deo našeg poziva i sa istinskom pasijom pristupamo projektima koji se nižu u sve većem obimu i nakon ovih 180 godina.
Kada sam pre sedam godina došao na čelo ove kuće znao sam da će biti iskušenja i životnih promena, ali sam još više bio svestan činjenice da ako je duh neustrašiv i glava će se držati visoko. Takav duh i elan me nije napustio ni do dana današnjeg. I sve dokle god ima kreativnosti, mašte i hrabrosti da se desi ili pokuša nešto što do sada nije, ja sam prvi u redu da učestvujem.
Kažu da čovek u svom životu i radnom veku prolazi kroz nekoliko faza. Mi smo sada očigledno u fazi kada dokazivanje nije više na dnevnom redu. Želim da u najboljoj veri učinimo da tim oko nas raste zajedno sa programom koji ćemo praviti. Dočekali smo da svetu pokažemo i dokažemo, koliko smo vitalni u svim životnim promenama, iskušenjima, godinama, nadama i radostima. Kruni hirurgije - transplantaciji, uspeli smo da se vratimo nakon uspešne borbe sa pandemijom koronavirusa. To je ne samo za nas, već i za celu državu permanentan zadatak.
VMA nije samo ime - to je izražavanje identiteta, inspiracije i originalnosti. Zdravlje je najvažniji protagonist, a postojanje zdravlja znači i postojanje jedinog našeg života. Otvorenost, razumevanje i zajednička saradnja mogu i moraju biti mostovi koji povezuju, a ne zidovi koji razdvajaju. Gledajući kroz ovu prizmu i naša perspektiva postaje drugačija. VMA je zato svet i kuća za sve, koji teže izvrsnosti. Privilegija koju zaslužujete. Nikada nismo bili oni koji su ćutali, krili lica iza šaka i zidova. Zapravo, oduvek smo bili oni koji pokreću stvari i stoje na pravoj strani, o čemu god se govorilo. Predaja, bilo kada i kome, nikada nije bila naša opcija.
Vojnomedicinska akademija je ponosna na sve svoje generacije zaposlenih, uspehe i hrabre poduhvate u dijagnostici i lečenju najtežih bolesti svojih pacijenata, spremna uvek da napreduje i radi, više i bolje, prenosi znanja i uči, da bude uvek u društvu najboljih.
Očekujući da će mlađi naraštaji, koji stasavaju u našim redovima, nastaviti ponosno da čuvaju vredno nasledstvo i grade nove vrednosti, preostaje nam jedino da se podsetimo svih uspeha u kojima smo, sa prethodnicima učestvovali. Takođe, u budućem radu očekujemo samo najbolje rezultate, jer VMA to zaslužuje i već 180 godina dokazuje.

načelnik Vojnomedicinske akademije
pukovnik
prof. dr Miroslav Vukosavljević 
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas