503.jpg

36. sastanak COMEDS u Briselu

02. 12. 2011

Delegacija VMA, na čelu sa načelnikom pukovnikom prof. dr. Marijanom Novakovićem, učestvovala je na redovnom jesenjem sastanku Komiteta šefova medicinskih službi (COMEDS) koji je ove nedelje održan u sedištu NATO u Briselu. Na sastanku su učestvovali najviši vojnomedicinski predstavnici država NATO, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga, Istambulske inicijative za saradnju i ostalih globalnih partnera NATO (poput Australije i Avganistana). 
Na plenarnom sastanku COMEDS istaknuta je potreba većeg angažovanja partnera u oblasti vojne medicine jer svetska ekonomska kriza nameće potrebu međunarodne saradnje u cilju podele nacionalnih troškova i kapaciteta u oblasti vojne medicine.
Delegacija VMA predstavila je koncept Balkanske radne grupe za vojnu medicinu (Balkans Medical Task Force) koja bi, uz podršku Norveške i SAD, trebalo da stvori regionalni okvir za standardizaciju nacionalnih vojnomedicinskih kapaciteta i njihovo eventualno zajedničko angažovanje u multinacionalnim operacijama.
Na marginama sastanka pukovnik Novaković susreo se sa predstavnikom Vojnog sekretarijata Evropske službe za spoljno delovanje EU i direktorom Specijalističkog centra NATO za vojnu medicinu u Budimpešti. Sa sagovornicima su razmotreni inicijalni modaliteti unapređenja vojnomedicinske saradnje sa EU i NATO, kao i mogućnosti razvoja regionalnog centra za obuku sanitetskog osoblja VMA.
Prolećni sastanak COMEDS biće održan u Izraelu od 21. do 25. maja 2012. godine.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas