GST_0558.jpg

70 godina medicinskih istraživanja

21. 12. 2022

Svečanost povodom jubileja Instituta za medicinska istraživanja Vojnomedicinske akademije održana je u VMA.
Povodom 70 godina postojanja na događaju je promovisana monografija u kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja i naučnoistraživačkih projekata u prethodnim decenijama, emitovan je promotivni film izrađen u saradnji sa Vojnofilmskim centrom „Zastava film“, a prisutni su imali priliku i da se upoznaju sa istorijatom i konceptom rada i obaveza odeljenja i odseka Instituta.
U pozdravnoj reči načelnik Instituta za medicinska istraživanja pukovnik doc. dr Ivan Stanojević naglasio je timski rad kao jedini način da se uspešno savladaju sve prepreke. Kako je rekao „čovek koji ne poznaje svoju istoriju i svoje korene sklon je lutanju u budućnosti“ i napomenuo da je karakteristika istorije i razvoja, a ujedno i dugoročni cilj Instituta primenjena nauka u cilju sofisticiranog i personalizovanog pristupa pacijentu.
Načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević rekao je da je ponosan što je VMA još jednom mesto susreta velikog broja stručnjaka iz različitih oblasti, da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi podjednako ceni očuvanje tradicije, ali i ulaganje u generacije koje dolaze i čestitao svima koji svojim permanentnim radom razvijaju i doprinose nauci. Istakao je i to da u trenutku kada nije lako boriti se za naučnu istinu ovaj skup ima poseban značaj, ne samo za afirmaciju fundamentalne, već i razvojne i primenjene nauke i da će dati svoj doprinos riznici naučnih dostignuća, ali i podići na viši nivo naučnoistraživački rad.
Na Institutu za medicinska istraživanja VMA zaposleno je oko 25 zdravstvenih radnika, u ovoj godini objavljeno je 26 naučnih radova u međunarodnim stručnim časopisima i u toku je 11 naučnoistraživačkih projekata. Nastavni kadar Instituta aktivno drži preko hiljadu časova na svim oblicima nastave na Medicinskom fakultetu VMA. Rad Instituta razvija se u tri pravca podjednako važna za medicinu uopšte, a to su nauka odnosno naučnoistraživački procesi, nastava i dijagnostička delatnost bazirana na imunološkim i genetskim istraživanjima.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas