195.jpg

Aktivnosti Balkanskog komiteta vojne medicine

22. 03. 2010

Beograd, 22.mart - Stručnjaci VMA pukovnik prof.dr Đoko Maksić i major doc.dr Boban Đorđević predstavljali su našu zemlju na pretkongresnom sastanku Balkanskog komiteta vojne medicine (BKVM) koji je održan u Draču, Republika Albanija, u periodu od 11. do 13.marta 2010. Tokom sastanka, predstavnici zemalja članica komiteta diskutovali su sva tekuća pitanja rada komiteta i aktivnosti radnih grupa.
Delegacije zemalja članica komiteta istakle su da visoko vrednuju sveukupne aktivnosti i značajan doprinos naše sanitetske službe u održavanju edukativnog kursa na temu Urgentna stanja u vojnoj hirurgiji i internoj medicini koji je krajem prošle godine održan u VMA. Dogovoreno je da se u okviru komiteta konstitutiše i radna grupa čiji će delokrug rada biti Telemedicina.
Detaljno su razmotrene sve pripreme za organizaciju 15.kongresa BKVM koji će biti održan u Grčkoj od 30.maja do 03.juna 2010.godine. Glavna tema kongresa odnosiće se na vojnu preventivnu medicinu, a u sklopu kongresnih aktivnosti biće održano i više okruglih stolova koje će se odnositi na prevenciju infektivnih bolesti, prevenciju poremećaja mentalnog zdravlja, urgentnu vojnu medicinu, ulogu vojne medicine u masovnim katastrofama, kao i nove trendove u vazduhoplovnoj i ronilačkoj medicini. U sklopu kongresnih aktivnosti biće razmotrene i novine u organizaciji vojnomedicinskih servisa članica BKVM.
Stalne članice BKVM su Bugarska, Grčka, Rumunija, Srbija i Turska. Na 15.kongresu BKVM u punopravno članstvo asocijacije biće primljena i Republika Albanija, a pozivna pisma za članstvo će biti upućena Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji i Moldaviji. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas