sajam_knjiga_2019.jpg

Aktivnosti vojnog zdravstva na 64. Međunarodnom sajmu knjiga

22. 10. 2019

U okviru 64. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u utorak, 22. oktobra 2019. godine predstavljen je segment vojnog zdravstva kroz različite sadržaje.
Vojno zdravstvo, stanje i perspektive
Tribina kojom je započeo novi dan na sajamskom štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bila je posvećena vojnom zdravstvu.
O 180 godina od formiranja i dostignutom stepenu razvoja vojnog zdravstva u Srbiji, govorili su načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr sci med. Uglješa Jovičić, načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA pukovnik prof. dr Dragan Mikić i general u penziji doc. dr Veljko Todorović.
General Jovičić je podsetio da poziv doktora obavezuje zbog velike odgovornosti, baš kao i zbog poverenja koje lekari uživaju među narodom. On je istakao da se godišnje u vojnim zdravstvenim ustanovama obavi više od 600.000 specijalističkih pregleda, tri miliona dijagnostičkih procedura i više od 20.000 operacija.
- Tokom 2018. godine održano je 15 akcija besplatnih pregleda, a svake godine brojne nove metode uvode se u redovnu kliničku praksu, dok multidisciplinarni pristup svakom pacijentu rezultuje uspešnim kompleksnim operativnim zahvatima, istakao je načelnik Uprave za vojno zdravstvo.
On je spomenuo dugogodišnju uspešnu saradnju sa civilnim zdravstvenim ustanovama i učešće sanitetskih timova Vojske Srbije u mirovnim misijama, u kojima su naši pripadnici dokazali obučenost, humanost i profesionalni odnos. Govorio je i o međunarodnoj vojnomedicinskoj saradnji te spomenuo više od 50 međunarodnih aktivnosti u zemlji i inostranstvu godišnje, kao i članstvo u Međunarodnom i Balkanskom komitetu za vojnu medicinu.
General Jovičić naveo je u svom izlaganju i modernizaciju i infrastrukturna ulaganja, čiji je cilj - lakša dostupnost zdravstvenih usluga, smanjenje lista čekanja, manji broj bolničkih dana i smanjenje ukupnih troškova lečenja.
Govoreći o kadrovskim rešenjima, istakao je da je tokom ove godine u stalni radni odnos primljeno 163 radnika, a da je u toku prijem još 120 te da je dominantno reč o medicinarima, ali i ostalim zanimanjima neophodnim za funkcionisanje vojnog zdravstva.
Među značajnim projektima koji slede, spomenuo je angažovanje veterinarske službe u drugoj i trećoj misiji Vojske Srbije, a najavio je i otvaranje Centra za tradicionalnu kinesku medicinu na Vojnomedicinskoj akademiji.
- Ono što sledi je i izgradnja Urgentnog prijemnog bloka u Vojnoj bolnici Niš i početak izgradnje Vojnog gerontološkog centra u Beogradu, rekao je načelnik Uprave za vojno zdravstvo.
Načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA, pukovnik prof. dr Dragan Mikić, govorio je o istorijatu i o Vojnomedicinskoj akademiji sada. Istakao je da je VMA najstarija zdravstvena ustanova na našim prostorima i da je oduvek bila ponos građana.
- Veliki broj ljudi, koji tu ustanovu doživljavaju kao svoju kuću i instituciju u koju imaju puno poverenja, dosad je našao spas pod krovom Vojnomedicinske akademije, naglasio je pukovnik prof. dr Mikić.
O istorijatu, najistaknutijim pripadnicima i etici vojnog saniteta govorio je general u penziji doc. dr Veljko Todorović, koji je još jednom podvukao da je Hipokratova zakletva, napisana pre gotovo dva i po milenijuma, uvek bila i biće sveta knjiga svih lekara.
Tribina o iskustvima srpskih vojnih lekara u mirovnim misijama
Posetioci štanda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu danas su bili u prilici da na drugoj tribini posvećenoj vojnom zdravstvu saznaju nešto više o iskustvima srpskih vojnih lekara u međunarodnim mirovnim misijama.Prikazujući atraktivne fotografije, hirurg iz Vojne bolnice Niš pukovnik docent dr Nebojša Đenić govorio je o istorijatu srpskog učešća u međunarodnim mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, uz objašnjenje gde su sve bili, a gde su danas angažovani srpski vojni lekari i medicinsko osoblje.
Kao prvi komandant Srpske vojne bolnice u Bangiju u Centralnoafričkoj Republici, pukovnik Đenić svedočio je o svom veoma bogatom iskustvu vojnog lekara mirovnjaka, uz poseban osvrt na okolnosti koje vladaju u verskim konfliktima zahvaćenoj Centralnoafričkoj Republici i o najvećim izazovima koje je kao hirurg doživeo u toj zemlji.
Docent dr Boško Milev iz Klinike za opštu hirurgiju Vojnomedicinske akademije govorio je o iskustvima iz mirovne misije Ujedinjenih nacija u Čadu (MINURCAT), u kojoj je 2009. godine sa šest kolega koji su činili prvi srpski hirurški tim učestvovao u sastavu poljske bolnice norveškog kontingenta. On je istakao da je cilj lakih poljskih bolnica spasavanje života, sprečavanje infekcija i obezbeđivanje daljeg transfera u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.
Docent dr Milev je govorio i o specifičnim uslovima koje vladaju na afričkom kontinentu, kao i o medicinskim zahvatima i posebnim tehnikama koje su primenjivane tokom misije sa ciljem pomoći unesrećenima, ali i o odnosu sa lokalnim stanovništvom.
Ortoped Vojne bolnice Niš potpukovnik dr Goran Milojković, tokom današnje veoma posećene tribine, govorio je o konceptu hirurškog zbrinjavanja pacijenata u mirovnim misijama.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas