23122016_1.jpg

Aktuelnosti iz reumatologije

26. 12. 2016

Sastanak Sekcije za reumatologiju Srpskog lekarskog društva u organizaciji Klinike za reumatologiju VMA, u okviru kojeg su održana stručna predavanja o aktuelnim temama iz ove grane medicine, održan je na Vojnomedicinskoj akademiji.
O dijagnostičkim i terapijskim izazovima fibromialgije govorila je asist. dr Ksenija Božić. Kako je navela, ovo hronično reumatološko stanje raznolikih kliničkih odlika može se ispoljiti u bilo kom životnom dobu osoba oba pola uz veoma otežan put do dijagnoze. Iz tog razloga bilo je reči o dijagnostičkim kriterijumima revidiranim 2016. godine, o efikasnosti različitih medikamenata u lečenju hroničnog bola, ali i o nefarmakološkim modalitetima lečenja sa fokusom na kinezi terapiji. Najnovije preporuke za lečenje i terapijske mogućnosti spondiloartritisa iznela je asist. dr sc. med. Mirjana Zlatković Švenda. Govorila je o neutralizaciji interleukina IL-23/IL-17 kao klinički relevantnih kod psorijaze i ankilozirajućeg spondilitisa, ali i o dilemama poput efikasnosti, bezbednosti i selekciji bolesnika za biološku terapiju.
Načelnik Klinike za reumatologiju VMA pukovnik prof. dr Dušan Stefanović održao je predavanje o terapiji bola kod reumatoidnog artritisa, autoimunske zapaljenske bolesti sa brojnim manifestacijama pridruženih bolesti. Uz prikaz kliničkih slučajeva ukazao je na načine i ciljeve lečenja - očuvanje funkcije zglobova, sprečavanje deformiteta, uvođenje pacijenata u remisiju, unapređenje kvaliteta života, ali i na razlike između reumatoidnog artritisa i fibromialgije uz navođenje multinacionalnih preporuka za terapiju bola farmakološkim metodama.
 
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas