Gastro Ambassador 1.jpg

"Ambasadori" svetske endoskopije na VMA

17. 09. 2014

Trodnevni međunarodni skup "ASGE Ambassador Program" u organizaciji Američkog udruženja za gastrointestinalnu endoskopiju, Gastroenterološkog endoskopskog udruženja Srbije i Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA počeo je danas na Vojnomedicinskoj akademiji.
Ovaj svojevrsni trening iz oblasti gastrointestinalne endoskopije po prvi put se održava u Evropi te je Vojnomedicinska akademija kao domaćin zadužena i za edukaciju specijalista iz zemalja u regionu i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Bugarske.
Jedan od najznačajnijih skupova iz ove oblasti, namenjen pre svega edukaciji lekara mlađih od 35 godina, osnovan je sa ciljem unapređenja endoskopskih veština na globalnom nivou. Tokom tri dana programa biće razmatrani pristupi specifičnim dijagnostičkim i terapijskim problemima u endoskopiji, farmakoterapiji najčešćih bolesti digestivnog trakta, a biće prikazane i najnovije endoskopske procedure, poput mukozalne disekcije koja do sad nije rađena u našoj zemlji.
U izvođenju procedura učestvovaće trideset endoskopista iz okruženja i tri odabrana eksperta, takozvana "ambasadora" Američkog udruženja za gastrointestinalnu endoskopiju, dok će ostali biti u mogućnosti da prate prenos preko 35 operativnih zahvata direktno iz hirurških sala. Prisutni su i gostujući predavači iz Sjedinjenih Američkih Država, Države Izraela, Turske Republike, kao i zemalja iz regiona.
Inicijativa "ASGE Ambassador Program" nastala je sa idejom da se podigne nivo primene endoskopskih procedura u gastroenterologiji razmenom znanja eksperata i zemalja domaćina, najpre zemalja u razvoju, ali i svih drugih zainteresovanih za organizaciju ovakvog treninga. Ogleda se u osposobljavanju i obrazovanju lekara, endoskopskih i medicinskih tehničara radi što bolje endoskopske dijagnostike i zbrinjavanja obolelih.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas