DHAPP 2015.jpg

Američka donacija Vojnomedicinskoj akademiji

10. 12. 2015

Na Vojnomedicinskoj akademiji danas je, u prisustvu američkog ambasadora Majkla Kirbija i zastupnika načelnika VMA pukovnika prof. dr Zorana Šegrta, potpisan aneks ugovora o donaciji u vrednosti od 90.000 američkih dolara. Američka donacija VMA se sastoji u opremi za primarnu prevenciju HIV/AIDS i drugih seksualno prenosivih bolesti, u materijalu za obuku srpskih lekara, brzim testovima na seksualno prenosive bolesti i drugoj opremi namenjenoj podizanju svesti o HIV/AIDS u srpskoj vojsci. Inače, reč je o globalnoj inicijativi u okviru koje vlada SAD sarađuje sa vojskama širom sveta kako bi se pojačala svest o tim bolestima i ojačali kapaciteti za njihovu prevenciju, negu i lečenje.
Ambasador Kirbi rekao je da je program pokrenut 2006. godine i da su od tada Ministarstvo odbrane i VMA primili kroz donacije američke vlade opremu u vrednosti većoj od 900.000 dolara. Kirbi je naglasio da vlada SAD ima dugu tradiciju saradnje sa Vojskom Srbije i VMA i da američka vlada, Evropska unija i Ujedinjene nacije sve više rade kako bi Srbija povećala svoje učešće u mirovnim misijama širom sveta, a srpski doprinos tim misijama bio još bolji i dragoceniji.
Na još jednoj vrednoj donaciji zahvalio je pukovnik prof. dr Zoran Šegrt. On je rekao da je HIV/AIDS globalno prisutan problem koji je VMA na vreme prepoznala. Problem je, prema njegovim rečima, za nas još značajniji jer su pripadnici Vojske Srbije sve prisutniji u mirovnim operacijama širom sveta, a od 2014. godine su predstavnici vojnog zdravstva i ključni nosioci medicinskog zbrinjavanja u Centralnoafričkoj Republici, u kojoj je bolnica nivoa 2 kompletno pod jurisdikcijom Vojske Srbije.
"Rezultate koje smo do sada postigli kroz ovaj program tokom poslednjih osam godina su evidentni i ja se nadam da ćemo ovaj program i dalje nastaviti, a gotovo sam siguran da ćemo našu saradnju proširiti i na ostala polja medicinske saradnje tokom naredne godine", istakao je pukovnik prof. dr Šegrt.
Američki ambasador Majkl Kirbi prisustvovao je i promociji knjige "Polno prenosive infekcije i vojna populacija", koja je štampana iz sredstava prethodne donacije. Monografija je delo grupe autora sa Medicinskog fakulteta VMA i Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, a urednica izdanja je prof. dr Vesna Šuljagić, načelnica Odseka za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas