Poseta_ambasadora_SAD1.jpg

Američki ambasador u poseti VMA

27. 11. 2012

Povodom donacije opreme za prevenciju i kontrolu HIV/AIDS-a u Vojsci Srbije, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Kirbi posetio je danas Vojnomedicinsku akademiju i razgovarao sa načelnikom VMA brigadnim generalom prof. dr Marijanom Novakovićem.
Pomoć vredna 100.000 dolara deo je programa Ministarstva odbrane SAD, DHAPP (Department of Defense HIV/AIDS Prevention Program), u kojem Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Vojnomedicinska akademija donirano učestvuju od 2006. godine. Protokol o donaciji potpisan je 7. novembra 2012. godine na Vojnomedicinskoj akademiji, kada je obavljena i primopredaja sredstava namenjenih razvoju laboratorijske opreme za testiranje na HIV i dijagnostiku bolesti (brzi testovi, ELISA testovi, PCR testovi, CD4 i CD8 testovi). Pomoć se odnosi i na informativne aktivnosti za podizanje svesti među vojnom populacijom o prevenciji HIV/AIDS-a, a predviđeno je i usavršavanje lekara sa VMA u borbi sa prevencijom i kontrolom ove bolesti.
Izražavajući zadovoljstvo zbog posete ambasadora Kirbija, načelnik VMA, brigadni general prof. dr Marijan Novaković, podsetio je na dobru vojnosanitetsku saradnju koju VMA ima sa SAD, a koja se najviše ogleda kroz saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja.
– Delegacija Ministarstva odbrane boravila je tamo tokom prošle godine i uspostavila značajne korake u saradnji koja će podrazumevati razmenu kadrova, a možda i naših studenata u obavljanju dela letnje kliničke prakse – istakao je načelnik VMA i zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama što su prepoznale potrebu za donacijom u oblasti preventivne medicine, naročito u oboljevanju od AIDS, jer celokupna poulacija, a time i vojna, nije imuna na ovo teško oboljenje i infekciju.
Ambasador Kirbi istakao je da je danas imao priliku da se lično uveri u reputaciju koju Vojnomedicinska akademija uživa i da mu je drago što njegova zemlja može da pruži pomoć tako kvalifikovanim stručnjacima, kad je reč o prevenciji HIV i AIDS.
– Ovo je skroman način da pomognemo Srbiji i njenoj vojsci da održe nisku stopu oboljenja od ove opake bolesti, ali se nadam da ćemo i ubuduće imati priliku da nastavimo saradnju sa VMA i ostalim medicinskim ustanovama u Srbiji, kako bismo poboljšali nivo zdravstvenih usluga i medicinske nege čitave populacije - rekao je ambasador Kirbi.
Program Ministarstva odbrane SAD za prevenciju HIV-a relizuje se kroz saradnju sa sanitetskim službama vojski iz velikog broja zemalja sveta, sa ciljem unapređenja svesti o ovoj bolesti i jačanju kapaciteta prevencije.
 
Beograd, 27.novembar 2012. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas