ZMA.jpg

Analiza zajedničkog medicinskog angažovanja pripadnika MO i VS i Nacionalne garde Ohaja

16. 09. 2016

Na Vojnomedicinskog akademiji danas je održana analiza na kojoj su iznete ocene i utisci o zajedničkom medicinskom angažovanju pripadnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga. Skupu su prisustvovali zamenik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić, brigadni general Gregori Šnulo iz Nacionalne garde Ohaja i zamenik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Dragan Dinčić.
Pukovnik dr Jovičić zahvalio je učesnicima tog medicinskog angažovanja i rekao da su se za tu aktivnost svi zajedno dobro pripremali, i, kako je ocenio, trud im se na kraju isplatio.
O rezultatima medicinskog angažovanja govorio je komandant te aktivnosti potpukovnik dr Aleksandar Radunović. On je istakao da su tokom petnaest dana medicinski timovi na osam lokacija pregledali oko 1.900 pacijenata i izvršili 3.364 pregleda. Najopterećenija bila su odeljenja trijaže, oftalmologije i interne medicine. Na osnovu angažovanja, moglo se zaključiti da je glavni problem nizak nivo zdravstvene edukacije pacijenata (ličnog i stomatološkog zdravlja) – najveći broj patio je od hroničnih bolesti, ali nisu uzimali medicinsku terapiju. Vrlo teška dostupnost medicinskih usluga pacijenata u ovoj regiji uslovila je da polovina pregledanih pacijenata nikad nije u svom životu bila na oftalmološkom pregledu, a veliki broj ortopedskih pacijenata javio se sa nedijagnostikovanim i netretiranim artrotičnim povredama na velikim zglobovima.
Zamenik načelnika VMA profesor dr Dinčić je naglasio značaj zajedničke akcije sa humanitarnog aspekta i rekao da će uslediti razgovori sa kolegama iz Ministarstva zdravlja i civilnih medicinskih ustanova kako bi se pružila adekvatna medicinska pomoć tom stanovništvu.
O rezultatima i utiscima govorili su i koordinator cele aktivnosti pukovnik dr Miroslav Broćić i vođe timova Nacionalne garde Ohaja i oružanih snaga Angole – pukovnici Kevin Edvards i Marlen Fonseka.
Zajedničko medicinsko angažovanje pripadnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja koje je bilo predmet analize počelo je 6. septembra i trajalo 15 dana. U njoj su učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane, Uprave za vojno zdravstvo, Vojnomedicinske akademije, Nacionalne garde Ohaja, a kao posmatrači predstavnici oružanih snaga Angole. Zajedničko medicinsko angažovanje uključivalo je besplatne zdravstvene preglede žitelja osam sela udaljenih od zdravstvenih ustanova u gradovima Preševo i Bujanovac. Timove su činili lekari opšte prakse, pedijatri, ginekolozi, dermatolozi, infektolozi, oftalmolozi i drugi specijalisti po potrebi, kao i stomatolozi, a na terenu su radile veterinarske i preventivne medicinske ekipe. U ovu zajedničku akciju bio je uključen 31 pripadnik MO i VS, 25 iz Nacionalne garde Ohaja i tri posmatrača iz Angole.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas