232.jpg

Anesteziološki stručni seminar u VMA:disajni put i mehanička ventilacija

15. 12. 2009

Beograd, 15.decembar - U organizaciji Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA i Sekcije za anesteziologiju, intenzivno lečenje i terapiju bola Srpskog lekarskog društva u VMA je održan stručni seminar o temi „Disajni put i mehanička ventilacija“, uz učešće više od 300 medicinskih radnika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Rukovodilac skupa bio je načelnik Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA, pukovnik prof.dr Predrag Romić.
Načelnik VMA, general-major prof.dr Miodrag Jevtić pozdravio je iniciajtivu za održavanje stručnog skupa sa ovakvom tematikom u aktuelnom trenutku, s obzirom na povećanu potrebu za mehaničkom ventilacijom kod bolesnika teško obolelih od gripa H1N1.
– Medicina ne poznaje granice, administrativne i bilo kakve prepreke. Univerzalna vrednost je ljudski život, a lekari znaju da se bitka za život dobija samo zajedničkim radom i multidisciplinarnim pristupom, koristeći najnovija saznanja ii dostignuća medicinske struke - naglasio je Jevtić.
Rad seminara odvijao se u dve sesije sa temama:
1. Održavanje prolaznosti disajnog puta-preporuke, sredstva i metode i
2. Mehanička ventilacija – od osnovnih principa do savremenog oblika
 
Stručnjaci VMA održali su ukupno 17 predavanja tokom kojih su predstavili najnovija saznanja i svoja iskustva u navedenim oblastima, a održana su i tri okrugla stola tokom kojih su razmenjena teorijska i praktična znanja iz domena prolaznosti disajnih puteva i metoda mehaničke ventilacije. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas