Dan rehabilitacije 1.jpg

Dan o rehabilitaciji

10. 12. 2012

Stručni skup "Dan o rehabilitaciji" u organizaciji Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Vojnomedicinske akademije održan je 7. i 8. decembra 2012. godine na VMA. Skup, koji se tradicionalno održava na godišnjem nivou i okuplja veliki broj slušalaca iz zemlje i regiona, ovog puta je bio posvećen dijagnostici i tretmanu patoloških stanja ramenog zgloba.
Načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković izrazio je zadovoljstvo što je ovakva vrsta stručnog okupljanja na VMA na temu rehabilitacije postala tradicionalna, a njegov značaj prepoznat u zemlji i regionu. Načelnik Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju VMA pukovnik prof. dr Aleksandar Đurović održao je uvodno predavanje o opštim principima rehabilitacije ramena i funkcionalnoj anatomiji ramenog zgloba, napomenuvši ovim putem važnost tačne dijagnoze i timskog rada kao osnova dobre prakse u fizikalnoj medicini.
U nastavku predavanja tokom prvog dana govorilo se o dijagnostici i tretmanu strukturalne, mišićne i koštano tetivne patologije ramenog zgloba, kao i rehabilitacionim principima nakon artroplastike ramenog zgloba. Učesnici su imali priliku da čuju najnovija saznanja iz ovih oblasti, kao i da tokom trajanja okruglog stola razmene stručna mišljenja sa kolegama. Posebno je bila zapažena prezentacija određenih tehnika, infiltracije lekova u zglob ramena, mobilizacionih i trakcionih tehnika, kao i primena tuine - kineske masaže sa elementima akupresure.
Tokom drugog dana stručnog sastanka po prvi put je organizovana i radionica, odnosno praktična obuka fizioterapeuta za određene veštine koje su vezane za patologiju ramenog zgloba. Stručni tim Klinike je prezentovao neke od najznačajnijih slučajeva sa kojima se susreo u praksi i primenu određenih metoda i protokola.
 
Beograd, 10. decembar 2012. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas