386.jpg

Dan o rehabilitaciji na VMA

05. 12. 2008

 Beograd, 5. decembar - Osmi stručni seminar „Dan o rehabilitaciji“ održan je danas u VMA, u organizaciji Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju VMA, Društva fizioterapeuta Srbije i fizijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva. Ovogodišnji seminar bio je posvećen lečenju i ranoj rehabilitaciji ishemijske bolesti srca i mozga kao i primeni matičnih ćelija u zbrinjavanju ovih bolesti. 
Skup je otvorio Načelnik VMA, general-major prof. dr Miodrag Jevtić. U obraćanju najeminentnijiom fizijatrima i fizioterapeutima Srbije general Jevtić posebno se osvrnuo na značaj fizikalne medicine u rehabilitaciji pacijenata, kao i na ulogu rehabilitacionog sestrinstva u tom procesu i naglasio da je Klinika za fizikalnu medicinu i rehabiliatciju VMA jedna od vodećih organizacijskih celina VMA. „Posebna mi je čast što danas, ovde u VMA, koja je nesporno regionalni lider u medicinskom zbrinjavanju, vidim toliko stručnjaka koji se bave ovom problematikom iz cele naše zemlje, što je još jedan dokaz da samo zajedničkim snagama možemo dobiti bitku za ljudsko zdravlje. “, rekao je general Jevtić.
Pukovnik prof. dr Aco Đurović, načelnik Klinike za fizikalnu medicinu i rehabiliatciju VMA govorio je o seksualnoj rehabilitaciji kardioloških bolesnika. Pukovnik prof. dr Ranko Raičević, načelnik Klinike za neurologiju VMA održao je predavanje o novinama u lečenju akutnog ishemijskog moždanog udara.
U nastavku skupa održano je više stručnih predavanja o fizijatrijskom i fizioterapeutskom pristupu u ranoj rehabiliatciji pacijenata nakon ishemijskog infarkta mozga, akutnog infarkta miokarda, aorto-koronarnog by-passa, primeni matičnih ćelija u zbrinjavanju ishemijskih ataka srca i mozga. Predavači su bili vojni službenik dr Marina Kilibarda, potpukovnik dr Dejan Miljković, major doc.dr Slobodan Obradović, dr V.Radević, potpukovnik, mr Zoran Trifunović, dr V.Pejović i viši medicinski tehničar Gordana Pavković.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas