268.jpg

Dani preventivne medicine

25. 09. 2009

Beograd, 25.septembar - Tradicionalni 43. međunarodni naučni skup „Dani preventivne medicine“ održan je u Nišu od 22-25.septembra 2009, uz učešće više od 120 stručnjaka iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije, Bugarske i Mađarske.

Pukovnik doc. dr Radovan Čekanac, načelnik Insituta za epidemiologiju VMA preneo je učesnicima i organizatorima skupa lične pozdrave načelnika VMA general-majora prof. dr Miodraga Jevtića, kao i zadovoljstvo Uprave VMA dosadašnjom ostvarenom saradnjom sa Medicinskim fakultetom i Kliničkim centrom u Nišu.

–Verujemo da će ova saradnja u budućnosti biti još bolja, a posebno u oblasti preventivne medicine, jer su nam problemi i izazovi iz ove oblasti u narednom periodi zajednički, što potvrđuje i trenutna aktuelna epidemiološka situacija u svetu i kod nas.-naglasio je pukovnik Čekanac.

Glavne teme koje su tokom trajnja skupa razmatrali srpski preventivci i eminentni stručnjaci iz okruženja odnosile su se na aktuelnu mikrobiološku dijagnostiku zaraznih bolesti sa posebnim akcentom na mogućnosti poboljšanja dijagnostike virusnih infekcija i probleme rezistencije na antibiotike, epidemiologiju polno prenosivih infekcija, epidemiološke karakteristike masovnih hroničnih nezaraznih bolesti, zaštitu životne sredine, kvalitet ishrane kao i njihov uticaj na zdravlje, a značajna pažnja posvećena je prevenciji bolesti zavisnosti i medicini zasnovanoj na dokazima.
 
U radu skupa aktivno su učestvovali i stručnjaci Sektora za preventivnu medicinu VMA: pukovnik doc. dr Slaviša Đurđević, specijalista vazduhoplovne medicine, doc. dr Slavica Rađen, specijalista higijene i kapetan dr Jovan Mladenović, specijalista epidemiologije. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas