503.jpg

Decenija donorskih kartica

21. 12. 2012

Program zaveštanja organa i izdavanja donorskih kartica u Srbiji pokrenut je prvi put 2002. godine na Vojnomedicinskoj akademiji i trenutno kartice ima više od 80.000 građana.
U Centru za transplantaciju solidnih organa VMA, koji je ujedno i Referentni nacionalni centar za podelu donorskih kartica, tokom 2012. godine urađeno je 29 transplantacija bubrega, kao i dve transplantacije jetre. Skoro jednak broj kadaveričnih i transplantacija od živih donora dokazuju ne samo da se svest o značaju ove najhumanije akcije menja, već i da je doprinos daljem razvoju programa zaveštanja organa u našoj zemlji u porastu.
Procedura dobijanja donorske kartice VMA je jednostavna. Zainteresovani građani mogu doći u Centar za transplantaciju solidnih organa VMA na konsultaciju sa stručnim licima svakog dana od 7.30 do 19.30 časova i popuniti pristupni obrazac. Donorsku karticu naknadno mogu lično preuzeti ili će im ista biti poslata na željenu adresu.
Izdavanje donorskih kartica VMA omogućeno je i poručivanjem pristupnog obrasca, svakog dana od 7.30 do 19.30 putem broja telefona 011/3670-784. Popunjeni formular je zatim potrebno vratiti Centru za transplantaciju solidnih organa VMA, a donorska kartica će biti poslata na željenu adresu.
 
Beograd, 21. decembar 2012. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas