Bundesver 17032016.jpg

Delegacija Bundesvera u poseti VMA

21. 03. 2016

Tročlana delegacija sanitetske službe Bundesvera predvođena zamenikom načelnika Centralne bolnice Bundesvera u Koblencu pukovnikom dr Kristofom Rubertom (Christoph Rubbert), posetila je Vojnomedicinsku akademiju. Boravak nemačke delegacije organizovan je u okviru višednevne posete Upravi za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane Republike Srbije.
Teme sastanka koji je vodio zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić odnosile su se na nastavak uspešne međunarodne saradnje u oblasti vojnog zdravstva. Gostima su prezentovani nivoi školovanja i vrste edukacija u okviru VMA i Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu, kao i kapaciteti i način rada Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA.
Jedna od glavnih tema sastanka bila je mogućnost stručnog usavršavanja medicinskog kadra u vidu studijskih boravaka. Bilo je reči o razmeni stručnjaka iz različitih grana medicine sa ciljem upoznavanja metodologije rada i tehnoloških kapaciteta medicinskih ustanova. Razmena iskustava sanitetskog osoblja dve zemlje istaknuta je i za unapređenje višegodišnje saradnje u multinacionalnim operacijama Evropske Unije.
Nakon sastanka gosti su imali priliku da obiđu klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju i urgentnu internu medicinu, Centar za hiperbaričnu medicinu i Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas