474.jpg

Delegacija OPCW u poseti NCKT

19. 06. 2008

Beograd, 19. jun - Nacionalni centar za kontrolu trovanja (NCKT) VMA posetili su učesnici 7. Regionalnog sastanka nacionalnih tela država članica OPCW (Organizacija za zabranu hemijskog oružja) iz Istočne Evrope, koji je održan  u Beogradu od 03. do 05. juna 2008.g.
Delegatima iz 24 zemlje, predvođenim gospođom Kalimi Mworia, direktorom Sektora za međunarodnu saradnju i pomoć OPCW u Hagu, i ambasadorom Bratislavom Đorđevićem, nacionalnim koordinatorom za sprovođenje Konvencije o zabrani hemijskog oružja, rukovodioci službi NCKT prezentovali su organizacionu strukturu i svoje zakonske obaveze u segmentu prevencije, dijagnostike, lečenja i medicinske sanacije posledica delovanja hemijskih (toksičnih) materija. Tokom dvočasovnog boravka gosti su iscrpno upoznati sa  načinom realizacije zadataka koje Centar, kao jedina specijalizovana institucija za segment kliničke toksikologije u zemlji i bližem okruženju, ima u službi zaštite zdravlja ljudi od pojedinačnog ili masovnog delovanja hemijskih štetnosti. Delegati su iskoristili priliku da obiđu kliničke i laboratorijske kapacitete NCKT, a u neposrednom razgovoru sa lekarima i analitičarima prodiskutovane su aktuelne teme vezano za spontane ili izazvane hemijske akcidente.

U svojim završnim rečima, gospođa Kalimi Mworia i ambasador Đorđević istakli su značaj postojanja i aktivnog delovanja institucija kao što je NCKT i podvukli važnost šire, regionalne i međunarodne saradnje u segmentu prevencije štetnog delovanja mirnodopskih i drugih otrova. Vrlo pozitivno je ocenjeno i dosadašnje angažovanje VMA i NCKT u realizaciji edukativnih kurseva za medicinske inspektore OPCW koji tokom poslednjih godinu dana, na dvonedeljnom stažiranju, periodično borave u Vojnomedicinskoj akademiji.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas