naslovna 22042024.jpg

Delegacija VMA na kongresu vojne medicine

22. 04. 2024

Načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavlјević sa saradnicima učestvovao je na 6. panevropskom kongresu vojne medicine održanom od 16. do 19. aprila 2024. godine u Atini, Republika Grčka.
Uz predavanje pk prof. dr Vukosavlјevića i pp dr Nenada Petrovića o višedecenijskom iskustvu zbrinjavanja i lečenja penetrantnih povreda oka, prezentacije su održale prim. dr med. Kristina Kostić iz Klinike za kožne i polne bolesti VMA na temu rezultata studije o lečenju 71 pacijenta od atopijskog dermatitisa i korelacije vrednosti IgE sa težinom bolesti, kao i dr Ivana Krstić Lečić iz Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA o perkutanoj dilatacionoj traheotomiji u jedinicama intenzivne nege. Na jednom od okruglih stolova učestvovao je i pp dr Predrag Đurić iz Klinike za kardiologiju VMA sa temom uticaja hronične inflamacije i povišenih biomarkera hemostaze na težinu bolesti koronarnih i karotidnih arterija.
Sastanak predstavnika vojnomedicinskih službi, koji je po prvi put održanu Grčkoj, bio je prilika za razmenu najnovijih saznanja i iskustava iz različitih grana medicinske nauke, naučnih i akademskih saznanja. Predstavlјajući vojnomedicinske službe zemalјa učesnica, na konferenciji je učestvovao 491 delegat iz 16 zemalјa, predstavlјena su 172 rada kroz 115 predavanja na 12 okruglih stolova, 20 usmenih izlaganja, pet predavanja i 32 poster prezentacije, pokrivajući širok spektar medicinskih tema.
Međunarodni komitet vojne medicine - MKVM (International Committee for Military Medicine - ICMM), od osnivanja 1921. godine do danas, funkcioniše kao platforma za saradnju zemalјa učesnica okuplјajući svetske vojnosanitetske službe. Aktivnosti realizuje kroz godišnje sastanke predsednika vojnosanitetskih službi, kongrese vojne medicine, kao i kroz rad više medicinskih grana i regionalnih organizacija. U oblasti vojne medicine, MKVM je prepoznata kao jedna od najznačajnijih organizacija na svetskom nivou u čijem radu VMA veoma aktivno učestvuje.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas