301.jpg

Diplomiranim lekarima obezbedićemo posao i usavršavanje

14. 06. 2009

Beograd, 14. jun – Vojnomedicinska akademija će po prvi put početi sa školovanjem vojnih lekara koji će moći da odgovore na sve izazove i specifičnosti vojne organizacije, a u prvoj generaciji studenata biće upisano 16 mladića i četiri devojke. 

Načelnik VMA, general – major prof. dr Miodrag Jevtić je rekao Tanjugu da je ta eminentna ustanova odlučila da formira Visoku školu medicine i krene u posao školovanja kadrova za potrebe sistema odbrane, jer su do sada ulagana velika sredstva u dodatnu edukaciju lekara koji su po završetku studija primani u vojnu službu, kako bi savladali neophodna dodatna znanja i veštine i bili osposobljeni za rad u specifičnim okolnostima u okviru sistema odbrane.
On je podsetio da je u VMA i do sada obavljano poslediplomsko školovanje – specijalističke studije, magisterijumi, doktorati, kako za pripadnike sistema odbrane, tako i za ostale lekare, stomatologe, farmaceute, ali će od predstojeće školske godine respektivan akademski i naučni potencijal VMA biti u funkciji obrazovanja studenata osnovnih studija medicine.
Studije medicine će trajati šest godina, a prema Jevtićevim rečima, u ovoj ustanovi biće školovano samo onoliko lekara koliko će moći da se zaposli u vojnozdravstvenim ustanovama, tj. koliko je sistemu odbrane potrebno.
On je istakao da se u okviru Ministarstva odrbane i Vojske Srbije sve aktivnosti planiraju precizno i dugoročno, pa i školovanje lekara i njihov budući razvoj u karijeri.
-    Mi školujemo lekare koji će dobiti diplomu doktora medicine, ali ćemo studije organizovati na takav način da ne produkujemo kadrove za biro rada, već ćemo diplomiranim lekarima obezbediti posao – rekao je on.
Svi upisani studenti, kako je naveo Jevtić, školovaće se o trošku Ministarstva odbrane, a biće smešteni u internatu, tj.studentskom domu koji već postoji na VMA, biće im obezbeđeni ishrana i knjige.
Stručnjaci VMA, a među njima je čak 120 profesora i docenata, od kojih su mnogi lideri u raznim oblastima medicinske struke, biće na raspolaganju studentima medicine koji će moći da svoja praktična znanja stiču na najsavremenijim aparatima i uređajima najnovije generacije koji postoje na VMA.
-    To je velika šansa i za one koji nisu u mogućnosti da investiraju u svoje školovanje, a imaju dobre sposobnosti i potencijal koji državi treba. Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane žele da školuju profesionalce, doktore-oficire osposobljene za sve izazove – rekao je Jevtić.
Studenti će, kako je naveo Jevtić, moći da konkurišu za studije medicine na VMA 17. i 18.juna, planirano je da se između 20.i 23.juna obave lekarski pregledi, prijemni ispit je 27.juna i održava se u isto vreme kao i na svim medicinskim fakultetima u zemlji.
-    Posle polaganja prijemnog ispita 20 najboljih kandidata će dobiti šansu da se upiše u Visoku školu medicine VMA, a upis je planiran za 15.jul – rekao je mačelnik VMA, navodeći da će svi koji budu upisani sa MInistarstvom odrbane potpisati ugovore o međusobnim obavezama koje će biti jasno precizirane.

Vojska iz besplatno školovanje studentima obezbeđuje i posao, napredovanje u karijeri, usavršavanje, specijalizaciju i posete vojno-zdravstvenim ustanovama u svetu.
-    Naša vizija je da doktori koje školujemo budu osposobljeni da rade po evropskim i svetskim standardima, ali i da budu ravnopravni sa svima koji se istim poslom bave u svetu – naveo je general Jevtić.
Dugogodišnje iskustvo u radu, respektabilna tradicija, više nego dobra reputacija, ali i odluka VMA da krene u ozbiljan posao školovanja vojnih doktora ukazuju, kaže Jevtić, na izuzetan potencijal koji ova ustanova poseduje i kad je u pitanju regionalna i međunarodna saradnja, što se još jednom potvrđuje i vellikim interesovanjem za studije medicine u VMA koje postoji u zemljama regiona, kao i drugim zemljama sveta sa kojima naše Ministarstvo odbrane sarađuje.
-    VMA izrasta u regionalnog vojno-zdravstvenog lidera na prostoru Balkana, jugoistočne Evrope, a verovatno je to upravo i razlog što je u našoj ustanovi u protekle dve godine boravilo 57 delegacija vojnih i civilnih zdravstvenih službi iz Evrope i sveta – smatra Jevtić i naglašava veliku podršku ministra odrbane Dragana Šutanovca u radu i afirmaciji VMA.
Regionalni potencijal VMA u velikoj meri može da doprinese, između ostalog i boljem pozicioniranju naše zemlje u evropskim integracionim procesima, rekao je načelnik VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas