NG_koktel.jpg

Dobri rezultati VMA u 2012. godini

21. 12. 2012

„Na Vojnomedicinskoj akademiji je obavljeno oko 50 odsto više ambulantnih pregleda i svih dijagnostičkih procedura u odnosu na prošlu godinu. Povećan je i broj ambulantnih operacija, to jest operacija koje se izvode u uslovima dnevne hirurgije. Praktično, nema klinike i instituta gde nije ostvaren napredak u smislu edukacije i lečenja, gde nije uvedena neka nova operativna tehnika, poboljšan način lečenja i dijagnostikovanja, kako na institutima tako i na preventivnoj medicini. Nama na VMA prioritetni je zadatak da pratimo sve novine u lečenju i dijagnostici, te da ih što pre primenimo kod naših pacijenata - rekao je na novogodišnjem prijemu za novinare načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general prof. dr Marijan Novaković.
Iskazano u brojkama, do kraja septembra ove godine u Specijalističkoj poliklinici je pregledano 390.323 pacijenta, urađeno 4.500.000 biohemijskih analiza i 18.535 operativnih zahvata. Hospitalizovano je 25.026 pacijenata, od toga 17.329 civilnih osiguranika. Popunjenost posteljnih kapaciteta bila je 71,72 odsto. Zaključno sa 1. decembrom krv je doniralo 15.146 dobrovoljnih davalaca krvi.
Ovih dana dana obeležava se deset godina od kada je na VMA pokrenuta akcija potpisivanja donorskih kartica, kojih je do sada potpisalo oko 80.000 građana. Ove godine je na VMA urađeno 29 transplantacija bubrega, od čega se polako povećava broj kadaveričnih, što je trend u svetu. Presađene su i dve jetre.
Načelnik VMA je napomenuo da su u 2012. prošireni kapaciteti hirurške intenzivne nege za osam postelja, koje imaju i najsavremeniji monitoring. Instaliran je i pušten u rad višeslojni kompjuterizovani tomograf, a nabavljeni su i novi ultrazvučni aparati.
Kad je reč o obrazovanju, na VMA je primljeno 25 novih mladih lekara iz civilstva, koji su u toj ustanovi otpočeli specijalizaciju, kao i određeni broj lekara iz vojnih ambulanata. Medicinski fakulet VMA upisao je 4. generaciju kadeta, a za dve godine prvi vojni lekari sa ovog fakulteta započeće radni staž u sistemu republičkog vojnog zdravstva.
U toj ustanovi nema dana, nedelje da se ne održi neki od kurseva, simpozijuma, kongresa, a veoma je intenzivna i međunarodna saradnja. VMA je ove godine bila domaćin Balkanskom kongresu vojne medicine.
Načelnik VMA je na prijemu istakao da se i u narednoj godini planira dalja modernizacija i unapređenje znanja i tehnologija. To je kontinuirani zadatak u toj ustanovi, a poboljšanje komunikacije na relaciji pacijent-medicinski tehničar-lekar jedan od najvažnijih zadataka ove ustanove.
 
Beograd, 21. decembar 2012. godine

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas